Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Szép jó estét kívánok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy az egyik kutyusom már 10 éves foxi és tacskó keverék. Egyszer sem lett kiskutyája, de többször is volt álterhes. Ma vittem el a kutyusaimat oltásra és közölte velem a Doktor úr, hogy meg kellene műteni mindkettőt. A szuka kutyusunknak emlődaganatai vannak. Mennyire lenne komplikált az ő korában a műtét? Vagy esetleg van valami más lehetőség? Ma derült ki az is, hogy a másik kutyusunkat is meg kell műteni. Neki fitymaszükülete van. Ő csak öt éves. Mennyire lennének ezek komplikált műtétek?
Előre is köszönöm a segítséget!
Egy aggódó gazdi 🙂

2014.09.05

Állatorvos

Az emlődaganatok sajnos gyakoriak kutyáknál, ezért az állatorvosok sok ilyen műtétet végeznek. Az, hogy a műtét mennyire bonyolult, az attól is függ, hogy mekkorák a daganatok és hány emlőtelepet érintenek. Sokszor az egész emlőlécet el kell távolítani a regionális nyirokcsomóval együtt, ami nagy műtét. Nagyon fontos, hogy ha a kutya nincsen ivartalanítva, akkor azt a műtétet is meg kell csinálni, mert az emlődaganatok hormonfüggőek. Az emlődaganatos kutyáról mindenképpen kell egy mellkas röntgent készíteni, mert ezek a daganatok általában a tüdőbe képeznek áttéteket és ha ez megtörtént, akkor nem tanácsos belevágni ilyen nagy műtétbe. A tüdőröntgenen egy bizonyos mérettartomány alatti daganatok nem látszanak. Az áttétek keresésének biztosabb módja a szcintigráfia. Ilyen vizsgálatokat például Dr. Balogh Lajos végez.  Onkológiai szakrendelést például Dr. Vajdovich Péter tart. Érdemes vérvételt is csinálni a beavatkozások előtt. Ha nincsen tüdőáttét, akkor mindenképpen meg kell műteni a kutyát, mert a daganatok tovább fognak nőni, áttéteket képezhetnek, kifekélyesedhetnek. A másik kutya problémája egyszerűbb, sokkal kisebb beavatkozás.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem