Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Szép napot!
Nem sokára lesz egy szuka kiskutyánk. Biztosak vagyunk benne, hogy nem szeretnénk kölyköket (különben sem állnánk be a szaporítók sorába), és ezen túl sok betegségtől megóvnánk az ivartalanítással, valamint nem is tüzelne, így nem kéne ezekben a hetekben szinte “rejtegetni” a kan kutyák elől. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idős korában lenne a legjobb, legcélszerűbb ivartalaníttatni?
Válaszát előre is köszönöm!

2015.01.19

Állatorvos

Ha azt akarják, hogy a kutya egyszer se tüzeljen, akkor 6 hónapos kora körül célszerű ivartalanítani. A kutyák között nagy különbségek lehetnek az első ivarzás időpontját illetően, vannak állatok, amelyek már 5 hónapos korukban tüzelnek és vannak olyanok is, amelyek csak egy éves koruk körül. Az is egy megoldás, hogy megvárják az első tüzelést és annak a végétől még várnak 2 hónapot és akkor végeztetik el a műtétet. A legkisebb esély arra, hogy később emlődaganata lesz a kutyának, akkor van, ha az első tüzelés előtt végzik el a beavatkozást. Ez csak akkor nem szerencsés, ha a kutyának gyakori fiatalkori hüvelyhurutja van, mert ennek gyógyulásában segítenek a hormonális változások. A lényeg, hogy egy tüzelésnél többet nem célszerű megvárni, mert azzal növekszik az esély a későbbi emlődaganatok kialakulására.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem