Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Szép napot!

Van egy 9 éves spánielünk, akinek a napokban a vérét vizsgálták. Doktorunk szerint nem állnak jól a dolgok, elmondása szerint max. pár hete lehet hátra a kutyusnak.
Előzmények. Kb. 2 hete nem eszi meg a napi adagját, csak 70-75%-át a napi adagnak, némileg fogyot és egész nap csak pihen. Inni iszik, vizelet és a kaki rendben. Ha viszont elmegyünk sétálni, “kiszalad” a világból. Ami észrevehető, gyorsabban veszi a levegőt, többet liheg. A vérképet is küldöm. Az lenne a kérdésünk, van-e értelme kínozni a kutyust vizsgálatokkal, vagy “engedjük el”
AUTOMATA VÉRKÉP SIEMENS ADVIA 120
Vörösvérsejtszám — 3,95 T/L 5,50 – 8,50
Hemoglobin — 79 g/L 120 – 180
Hematokrit — 27,2 % 38.0 – 57.0
MCV (átl. vvs térf) 69 fL 61 – 80
MCH (átl. vvs Hb-tartalom) – 19,9 pg 20.0 – 26.0
MCHC (átl. vvs Hb koncentráció) – 289 g/L 300 – 360
Átlagos mért. vvs Hb konc. — 278,00 300-360
Mért vvs Hb tartalom 19,10
Vvs méret szórás ++ 16,3 12.0 – 13.2
Hb koncentráció eloszlási szélesség 21,40
Vvs Hb szórás 3,15
Hyperchrom vvs % 0 %
Hypochromasia +++
Hypochrom vvs % 55 %
Microcytaer vvs % 2 %
Makrocitozis +
Macrocytaer vvs% 3 %
Anisocytosis ++
Thrombocyta — 50 G/L 150 – 450
Átlagos vérlemezke térfogat ++ 20,3 fL 8.5 – 14.5
Mean Platelet Component 211 g/L
Thrombokrit 0,10 %
Thrombocyta térfogat szórás 75
Makrothrombocyta +++
Fehérvérsejtszám – 4,1 G/L 6.0 – 15.0
Neutrophil abs. (Advia 120) — 2,7 G/L 4.3 – 9.0
Lymphocyta abs. (Advia 120) 0,72 G/L 0.50 – 4.50
Monocyta abs. (Advia 120) 0,31 G/L 0.25 – 1.00
Eosinophil abs. (Advia 120) – 0,03 G/L 0.10 – 1.20
Basophil abs. (Advia 120) 0,03 G/L 0.01 – 0.08
Large Unstained Cells abs. (Advia120) 0,22 G/L 0.03 – 0.58
Atipikus fehérvérsejt +
RETICULOCYTA PARAMÉTEREK SIEMENS ADVIA 120
Abszolút retikulocitaszám 23,2 G/L <60 G/L
Retikulocyta % 0,6 %
Reticulocyta MCV – 79,80 fL 81.00 – 97.00
Reticulocyta cellularis Hb 21,80 pg
Retikulocyta Hb koncentráció 277,00 262.00 – 281.0
Reticulocyta RDW 20,40
Alacsony festődésű reticulocyták 150,0 68.0 – 647.0
Alacsony festődésű reticulocyta % – 63,3 65.0 – 91.0
Közepes festődésű reticulocyták 58,00 6.40 – 260.0
Közepes festődésű reticulocyta % 24,50
Magas festődéső reticulocyták 29
Magas festődésű reticulocyta % + 12 4.30 – 10.00
MCV delta 11,00
CHDW delta 0,51
HDW delta 16,70
RDW delta 4,50
KLINIKAI KÉMIA – ENZIMEK/SZUBSZTRÁTOK
Összfehérje +++ 97 g/L 55 – 75
Albumin — 10,8 g/L 25.0 – 41.0
Globulin +++ 86,2 g/L 20.0 – 45.0
A/G arány — 0,13 0.60 – 1.50
ALT (GPT) + 85 U/L 5 – 60
AST (GOT) 37 U/L 10 – 50
GLDH + 11 U/L – 10
Alkalikus foszfatáz + 330 U/L – 280
GGT 8 U/L – 9
Összbilirubin 2,9 umol/L 0.1 – 5.1
Alfa amiláz 589 U/L 100 – 1200
Lipáz (pancreas) + 185 U/L 24 – 108
CK (kreatin-kináz) 41 U/L 20 – 225
LDH + 412 U/L 20 – 250
Triglicerid 0,43 mmol/L 0.30 – 1.20
Koleszterin – 2,7 mmol/L 3.2 – 6.2
Glükóz (Szérum) 4,4 mmol/L 2.8 – 4.9
Nem NaF-os csőböl mért érték. A szérumot több mint 30 perccel a vérvétel után elkülönítve, a valós koncentráció magasabb lehet.
Fruktózamin — 145 umol/L 187 – 386
Karbamid 5,4 mmol/L 2.5 – 6.7
Kreatinin 67 umol/L 20 – 150
KLINIKAI KÉMIA – ELEKTROLITOK
Nátrium 146 mmol/L 135 – 155
Kálium 5,36 mmol/L 3.60 – 5.60
Na/K arány – 27,24 28.80 – 40.00
Klorid 102 mmol/L 100 – 116
Kalcium 2,51 mmol/L 2.50 – 3.10
Magnézium — 0,59 mmol/L 0.70 – 1.00
Foszfát +++ 3,9 mmol/L 0.8 – 1.6
KLINIKAI KÉMIA – SPECIÁLIS VIZSGÁLATOK
Vas — 10,7 umol/L 18.0 – 25.0
C-reaktív protein ++ 34,7 mg/L – 10.0
MINTA MINŐSÉGI INDEXEK
Hemolizis NORMAL
Ikterusz NORMAL
Lipaemia NORMAL

Köszönöm, László

2018.08.20

Állatorvos

Mi a diagnózis? Mivel magyarázta az állatorvos, hogy csak pár hete van hátra a kutyának? Történt vérkenet vizsgálat, vagy a vérvételen kívül bármilyen más vizsgálat? A vérkenet vizsgálat azért szükséges, mert a hematológiai automaták nem képesek olyan mértékben differenciálni a különböző sejtalakokat, mint a jól képzett laboratóriumi szakember. Én pusztán ez alapján az eredmény alapján nem látok halálos betegséget… Jól értem, hogy a kutya kicsit gyengébb, étvágytalanabb, többet liheg?-ez lehet a vérszegénység miatt (ennek az oka tisztázott?). A kutya szervezetében gyulladásos folyamat is zajlik. Nekem így sajnos nincs elég információ a birtokomban, hogy megítéljem a kutya állapotát…

Vissza a kérdésekhez