Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szeptemberi iskolakezdés kutyagyerekeknek

2015. szeptember 01.

Szeptemberi iskolakezdés kutyagyerekeknek

Szeptemberben újra elkezdődik az iskola. Ez ideális időszak lehet arra, hogy kölyökkutyánk is elkezdjen tanulni, iskolába járni. Sok mindent meg tudunk tanítani neki mi magunk is otthonunkban, de ha egy igazán képzett és jól nevelt kutyust szeretnénk magunk mellé, és még nincsen kellő gyakorlatunk a kutyanevelésben, akkor irány a kutyasuli!

A kutyusok már születésük pillanatától elkezdenek tanulni. Először még szűk, közvetlen környezetüket ismerik meg, anyjuktól és többi kutyától vesznek leckéket. Ezek a korai tapasztalatok később sokat számítanak majd, amikor már a nagyvilággal ismerkednek. Ha a kiskutya egy megbízható és gondoskodó tenyésztőnél vagy családnál töltötte élete első heteit, akkor az emberekkel kapcsolatos tapasztalatai szinte csak pozitívak, így a kölyök nagyobb valószínűséggel kiegyensúlyozott, nyugodt, érdeklődő, ami jó alap a későbbi tanuláshoz.

Ahogy hozzánk kerül egy kölyökkutya, már az első napokban érdemes elkezdeni nevelgetni, de ez egyenlőre csak az otthoni szabályok elsajátítására és néhány egyszerű vezényszóra korlátozódjon, az intenzív kiképzéseket eleinte mellőzzük, csak rövid, 5-10 perces foglalkozásokat tartsunk türelmesen, kizárólag pozitív megerősítést alkalmazva. Nagyon hasznos már ilyen kicsi korban a klikkerezés. Ha a kiskutya elérte a 3-4 hónapos életkort, akkor jelentkezhetünk vele egy kutyaiskola kölyökcsoportjába, ahol az egyik legfontosabb dolog, amit megtanul, az a többiekkel való megfelelő viselkedés. Olyan kutyaiskolát  válasszunk, ahol pozitív megerősítést alkalmaznak, ilyenek például a Tükör kutyaiskolák.

Ha elhatározzuk, hogy egy igazán jól képzett kutyát szeretnénk magunk mellé, több tényezőt is figyelembe kell vennünk, amelyek befolyásolhatják a képzések intenzitását, idejét és persze a módszerét.

  1. Szocializáció

A kiskutyát minden körülötte történő dolog érdekli – emberek, állatok, hangok, szituációk, stb. –, és meg kell tanulnia, hogy mi a helyes reakció ezekre a tényezőkre. Egy jól szocializált kutya tudja, hol a helye a falkában, nem mutat indokolatlan agressziót és viselkedése kiszámítható. Embert semmiképp nem bánt, gyerekek között is biztonsággal tartható. A jól szocializált kutya ismeri fajtársai jelzéseit és azokra megfelelő módon reagál, a legtöbb kutyával jól kijön. Nagyon fontos, hogy a kutya már kölyökkorban sokféle dologgal megismerkedjen, vigyük minél több helyre kedvencünket, mert akkor később sokkal kevesebb dolog vált majd ki belőle félelmi reakciót, otthonosan mozog majd a világban és sok helyre elkísérhet minket, hiszen tud viselkedni. A legtöbb, amit kutyánknak adhatunk, az hogy a lehető legtöbb helyre velünk jöhet.

  1. Veleszületett temperamentum

Ahogy az emberek, úgy az állatoknak is vannak olyan tulajdonságaik, amelyek velük születtek, ezt el kell fogadnunk, és ennek megfelelően kell kezelnünk őket. Ugyanakkor sokat formálhatunk egyes tulajdonságokon, de emellett mindig tartsuk szem előtt az egyéniségüket. Keressük meg erősségeiket és olyan dolgokkal foglalkozzunk, amiben a mi kedvencünk jó és örömét leli. Ne akarjunk olyan dolgokat rákényszeríteni állatunkra, ami számára eredendően kellemetlen, mert ez senkinek sem jó, nekünk kudarc, neki pedig szükségtelen stressz. Ha a kutyának például túlérzékenységi vagy félelmi reakciói vannak, látszólag indokolatlanul, akkor azt mindig kezeljük empatikusan. Próbáljuk fokozatosan, sok jutalmazással hozzászoktatni az adott dologhoz. Kérhetjük viselkedésterápiával foglalkozó szakemberek segítségét, ami nagyon jó eredményeket hozhat.

  1. Környezet

Megfelelő környezetben sok pozitív tapasztalattal gazdagodik majd kutyusunk, ami szintén jó alap lehet a tanuláshoz. A környezet hatása a későbbiekre éppen olyan jelentős, mint az embergyerekek esetében.

  1. Otthoni tanítás

Otthon első sorban olyan alapvető szabályokat jegyezhet meg az eb, hogy hol lehet enni és aludni, melyek azok a területek a lakásban, ahova nem mehet, és úgy általában a társas együttélés szabályait. Figyeljünk, milyen gyorsan jegyzi meg ezeket az alapvető követelményeket, és tanítási módszereinket is igazítsuk ehhez.

  1. Tanfolyam

Amikor házon kívül kap nevelést a kis négylábú, akkor meg kell tanulnia azt, hogyan legyen engedelmes akkor is, amikor sok zavaró tényező is lehet körülötte.

A Fressnapf XXL áruházai beltéri kutyaiskolával rendelkeznek, ahol szakképzett oktatóink az üzleten belül tartanak egyéni vagy csoportos kutyakiképzést. Kutyaiskoláink azért is jó választásnak bizonyulnak, mert télen nem kell kedvencünknek kint vacognia, és a nyári hőség miatt sem kell aggódnunk, hiszen ilyenkor a terület klimatizált. Tehát évszaktól és időjárástól függetlenül tanulhatunk együtt négylábúnkkal megfelelő környezetben, megfelelő segítség mellett.

Forrás: dogtrainingbasics.com / fressnapf.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem