Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Sziasztok, körül belül 5 napja a cica kisebb-nagyobb kihagyásokkal az ágyra pisil. Ilyenkor mit lehet csinálni?

2012.02.29

Állatorvos
Fontos lenne tudni, hogy a cica ivartalanított-e. Ha nem, akkor lehet, hogy jelölget (akár kandúr akár nőstény). Ha ivartalanított állatról van szó, akkor először a belgyógyászati betegségeket kell kizárni (pl.: húgyhólyaggyulladás, húgykövesség, magas vércukorszint, máj vagy veseelégtelenség). Ehhez szükség van egy vér és vizeletvizsgálatra. Ha minden vizsgálat negatív eredménnyel zárul, akkor először végig kell gondolni, hogy történt-e az állat környezetében változás ami stresszt okoz pl.: új alomtálca vagy alomanyag, vendég a háznál, idegen állat szaga a gazdi ruháján, új állat, idegen macska látványa akár csak az ablakon keresztül stb. Sajnos a cicák a stresszhelyzetekre sok esetben a vizelési szokásaik megváltozásával reagálnak. Amennyiben ez a helyzet, akkor a kiküszöbölhető faktorokat meg kell próbálni megszüntetni. Létezik feromon tartalmú párologtató és spray (Feliway), ami hasznos lehet. Ez a feromon a macska számára azt az információt hordozza, hogy a környezet biztonságos. A spray használható arra, hogy a levizelt felület megtisztítása után odafújva a cica számára pozitív információkat közvetít, így a stressz csökkentésével segíthet megszüntetni ezt a kellemetlen viselkedést. Nagyon fontos az is, hogy az alomtálca mindig tiszta legyen. A cica büntetésével sajnos nem érhető el eredmény ebben az esetben.
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem