Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Színek és minták: a patkányok színpompás világa

2013. október 19.

Színek és minták: a patkányok színpompás világa

Magas fokú intelligenciájának és fejlett szociális viselkedésének köszönhetően a patkány rendkívül érdekes házi kedvenc. És a megjelenésére sem mondhatjuk, hogy túl egyhangú lenne – ezek a rágcsálók a legkülönfélébb színekben és mintázattal kaphatók.

A patkányok rendkívül népszerű házi kedvencek, különösen a gyerekek és a fiatalok körében. Nem csoda, hiszen nagyon intelligens és szociális lények, így nem csupán fajtársaikkal szeretnek játszani, hanem gondozójukhoz is erősen kötődnek, és örömmel sajátítanak el új „mutatványokat”. Ráadásul sok más rágcsálóval ellentétben, nappal is aktív életet élnek.

Aki úgy dönt, hogy kedvencként patkányt fog tartani, alig tud közülük választani, ma már olyan széles a rendelkezésre álló szín- és mintaváltozatok köre. Amíg a díszpatkányok ősei szürkésbarna bundájukkal álcázták magukat, hogy jobban elrejtőzhessenek ellenségeik elől, addig ma egészen más a helyzet: minél feltűnőbb az állat bundája, annál jobb. Mivel a kedvencként tartott patkány a 80-as évektől egyre inkább divatba jött, kialakult a tenyésztők aktív közössége, amely a legváltozatosabb színekben tenyészti a díszpatkányt. 


Színváltozatok

A különböző színváltozatokat két nagy csoportra oszthatjuk: az „aguti” és a „nem-aguti” színekre. A „nem-aguti” annyit jelent, hogy a szőrszálak végig egyszínűek. Az „aguti” színek esetében a szőrszál vége sötétebb, mint a szál többi része, amely sokkal halványabb, így az ilyen állatok bundája gyakran színesnek tűnik.

Ettől eltekintve – nemzetközi szabványok hiányában – nehéz a patkányokat szín szerint osztályozni, sőt, a színek elképesztő kavalkádja miatt nyugodtan állíthatjuk, hogy szinte lehetetlen. A fehértől és a homokszínűtől a narancssárgán és az ezüstön át a szürkéig és a feketéig mindenféle színben előfordulnak. Az aguti csoportot a barnásfeketétől a vörösig terjedő klasszikus színekben ragyogó bundák alkotják. Az albínó patkányok is jól ismertek. Szervezetükből hiányzik a színekért felelős pigmentáció, ezért bundájuk tiszta fehér, szemük piros. A „kék” patkányok is rendkívül népszerűek. Nagyon hasonlítanak a fekete színváltozatra, azonban születésük után nagyjából két hét elteltével szőrük csodálatos acélszürke árnyalatot ölt. A szőrszálak vége általában jóval sötétebb.


Mintázat
Ami a bundák mintázatát illeti, ott is számtalan különböző változat létezik, és mindnek külön neve van. Például a „Baldie” mintájú patkány feje színes, és a testén sötét csíkok futnak végig, egészen a farka tövéig, homlokán folt látható. A „Bareback” változat esetében a fej és a vállak sötétebb színűek, míg a test többi része fehér. A „Self” teljesen egyszínű, a „Capped” pedig jól látható „sapkát” visel a fülei között, testének többi része pedig fehér. A „Blazed Berkshire” bundáján még összetettebb jegyeket láthatunk. Ennek a változatnak világos, háromszög alakú folt van az orrán, amelynek a csúcsa az állat homlokáig húzódik. Az ilyen díszpatkánynak fehér a hasa, és a lágyéki jegyek oldalt felfelé húzódnak. A minta a lábak kivételével az állat egész testén végigfut. Ahogy a test, úgy a farok vége is világos. Napestig sorolhatnánk a változatokat, mivel a természet, de még inkább a díszpatkányok genetikája a lehetőségek végtelen sorát kínálja a tenyésztők számára.
Jelenleg a „Husky” változat örvend rendkívüli népszerűségnek. Bundája az azonos nevű kutyafajtáéra emlékeztet. Egyes országokban ezt a típust „Roan”-nak nevezik, ami magyarul annyit jelent, hogy „deres”. A jellegzetes husky mintázattal rendelkező patkány háta sötétebb, homlokán fehér folt látható. A hasa szinte minden esetben teljesen fehér. Azonban a husky patkány legsajátosabb jellemzője nem a bundájának színe, hanem az a tény, hogy a bunda színe idővel kivilágosodik. Ez a jelenség 6-8 hetes korban veszi kezdetét, és egyes husky mintázatú patkányok esetében az eredeti mintázat 15 hetes korban már alig kivehető.

Tartsuk nyitva a szemünket, amikor patkányt vásárolunk
Mivel a patkány könnyen szaporítható, és a piac állandóan igényli az új és új változatokat, mindez sajnos oda vezetett, hogy egyre több a felelőtlen tenyésztő. Ők különféle kitalált nevek alatt szelektíven kitenyésztett változatokat dobnak piacra, például farok nélküli patkányt, vagy „Dumbo” néven nagy, lekerekített fülű, illetve teljesen csupasz egyedeket. Többségük súlyos egészségügyi problémáktól szenved. A felelős állatkereskedők nem kínálnak ilyen szelektíven kitenyésztett példányokat. Ezért jobb az óvatosság, nehogy később megbánjuk, hogy nem szakboltban vásároltuk kedvencünket.

Profil:
Nem: Patkány
Eredete: A ma háziállatként tartott patkány a vándorpatkánytól származik.

Mérete: 21-28 cm (plusz a farok)
Súlya: 250-550 gramm
Várható élettartama: 2-3 év

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem