Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szívmelengető segítség, életet menthet!

2015. november 13.

Szívmelengető segítség, életet menthet!

Több tízezer kóbor kutya és cica él hazánk utcáin. Néhányan állatmenhelyre kerülnek, de sokan egyedül töltik a hideg téli hónapokat is. Amennyiben lehetőségünk van rá, segítsünk nekik átvészelni a telet, hiszen ezzel akár életet is menthetünk. Hogy mit tehetünk egy gazdátlan állatért a fagyos napokban, az cikkünkből kiderül.

Ha kóbor macskával vagy kutyával találkozunk, először hívjuk fel a közelünkben lévő állatmenhelyeket, hátha tudnak még helyet biztosítani az állat számára. A menhelyen nem csak élelemhez jut az adott élőlény, de orvosi vizsgálaton is átesik majd, chipet kap, és sok esetben ivartalanítják is. Az ivartalanítás nagyon fontos, hiszen ezzel megakadályozható, hogy újabb szaporulat kerüljön később az utcára. A menhelyek munkáját jelentős mértékben segíthetjük, ha ideiglenes gazdikként átmenetileg gondoskodunk az árva állatokról, amíg végleges családjuk rájuk nem talál.

Ideiglenes befogadóként felgyorsíthatjuk a gazdisodás folyamatát: készítsünk védencünkről képet és osszuk meg a legnépszerűbb közösségi oldalakon. Nagyon sok állat talált már szerető gazdára az ilyen megmozdulásoknak köszönhetően.

Amennyiben úgy döntünk, hogy befogadunk egy kóbor állatot, az első utunk mindenképpen az állatorvoshoz vezessen, aki megvizsgálja a kutyust vagy a cicát, és megállapítja, hogy van-e valamilyen betegsége, illetve azonnal ellátja, ha szükséges. Az állatorvos már az első látogatás alkalmával elvégzi a parazitaellenes kezeléseket, de az oltásokkal jobb várni néhány napot, hogy kiderüljön, hogy nem lappang-e valamilyen betegség az állatban. Az állattartás nagy felelősséggel jár, ezért gondoljuk át döntésünket. Biztosan tudunk-e megfelelő helyet nyújtani számára, és képesek leszünk-e etetni és gondozni hosszútávon is minden egyes nap – ha mindenre igen a válasz, csak akkor vágjunk bele.

Abban az esetben is tudunk segíteni a magára hagyott állatnak, ha befogadni nem tudjuk őt. Nagyon sokat jelenthet számára, ha kiviszünk neki egy erős kartondobozt, amiben meghúzhatja magát. Ha kibéleljük szalmával, akkor az segít melegebben tartani az ideiglenes kutya- avagy cicaházat. A takaró azért nem javasolt, mert könnyen benedvesedhet és megfagyhat. Próbáljuk szélvédett helyre tenni a dobozt, és az is nagy előny, ha kevésbé éri majd csapadék. Macskák esetében akár egy magasabb pontot is választhatunk, ahol a doboz alja sem lesz vizes. Ha például egy kukás zsákot erősítünk a doboz bejárata elé, akkor az is megakadályozza, hogy a fagyos szél bejusson és lehűtse az állatot.

Tegyünk ki a kóbor állatoknak élelmet és vizet. Ezzel biztosan hozzájárulunk ahhoz, hogy átvészeljék a hideg napokat. Egyrészt nem kell arra pazarolniuk energiájukat, hogy vacsora után kutassanak, megerősödhetnek, megmentjük őket a kiszáradástól és az éhezéstől. A konzerves eledel télen nem javasolt, csak akkor, ha biztosan hamar elfogyasztják az állatok, mert nagy eséllyel megfagy odakint. A száraz tápnál ilyen probléma nem áll fenn, ezért nagyobb mennyiséget is elhelyezhetünk olyan helyre, ahol biztosan nem ázik meg. Lehetőség szerint egy nap többször is vigyünk ki vizet, szintén a fagyás lehetősége miatt. Ha anyagi helyzetünk nem engedi meg az állateledelek vásárlását, az is megoldás lehet, ha megmaradt ételünket kínáljuk az állatok számára. Célszerű minden nap ugyanabban az időpontban megetetni a kóbor cicákat és kutyákat, így tudni fogják, mikor kell megjelenni az etetők körül, és mikor számíthatnak néhány életmentő falatra.

Forrás: mnn.com/petmd.com