Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szökött hörcsög – mit tegyünk?

2018. április 17.

Szökött hörcsög – mit tegyünk?

A hörcsögök meglepően jó szabadulóművészek. Akkor is könnyedén szem elől veszíthetjük rágcsálónkat, amikor a ketrecen kívül játszunk vele, de az sem ritka, hogy közvetlenül a ketrecből vagy a terráriumból tűnik el kedvencünk. Mivel igen aprócska kis állatról van szó, előfordulhat, hogy különböző trükkökhöz kell folyamodnunk, ahhoz, hogy elkapjuk őt.

Ha szerencsénk van, akkor elegendő például nyitva hagynunk a ketrec ajtaját, és a hörcsög visszamászik, amikor megéhezik. Ám a legtöbb esetben sajnos ez nem ilyen egyszerű.

Amint észrevesszük, hogy rágcsálónk elszökött, alaposan nézzük át a lakás minden pontját. Ha nem először fordult elő, akkor kezdjük a hörcsög kedvenc rejtekhelyeivel. Ilyenkor valószínűleg háziállatunk riadt, tehát mindenképp olyan helyen kell keresnünk, ahol ő biztonságosnak vélt menedéket találhatott.

Amennyiben ez az első alkalom, hogy hörcsögünknek nyoma veszett, kezdjük a kutatást a ketrec vagy a terrárium közvetlen közelében, majd folyamatosan távolodjunk. Ellenőrizzük a bútorok mögött és alatt, valamint a kanapék és ágyak körül, párnák mögötti helyeken, stb. Akár szekrényen belül, fiókokban és polcokon is ott lapulhat kedvencünk, különösen akkor, ha valamilyen elemózsiára bukkanhatott az adott helyen.

Ha továbbra sem találjuk hörcsögünket, akkor ellenőrizzünk minden dobozt, legyen szó szövetről vagy kartonról, illetve nézzünk be a hátizsákokba, táskákba, cipőkbe. A meleg és sötét helyek kifejezetten kedveltek lehetnek rágcsálónk számára. Fontos, hogy figyeljünk minden lyukra, ahova beférhet a hörcsög.

Ha elsőre nem sikerül megtalálnunk az állatot, akkor jöhet a csali! Minden szoba közepére helyezzünk ki egy kis adag magot, és szórjuk körül liszttel vagy kukoricadarával. Mivel a hörcsög éjszakai állat, így nem biztos, hogy nyakon csípjük lakmározás közben, de a fogyatkozó magokból, valamint a lábnyomokból kiderülhet, nagyjából merre van rágcsálónk.

Nem csak a magok köré, a lehetséges rejtekhelyek környékére is érdemes lisztet szórni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy valóban arrafele mászkál-e hörcsögünk. Segíthet még, ha például fóliát helyezünk a földre, mert ha átmegy rajta háziállatunk, akkor azonnal észrevehetjük a zajnak köszönhetően.

Amikor megtaláljuk hörcsögünket, akkor jön a legnehezebb rész, azaz el kell kapnunk. Ez általában nem könnyű, hiszen a riadt állat nagy eséllyel elszalad majd, amint észrevesz minket, vagy ha mégis sikerül megközelítenünk, akkor ijedtében akár haraphat is. Így előfordulhat, hogy csapdát kell állítanunk.

A legegyszerűbb és legpraktikusabb módja a rágcsáló befogásának, ha a saját ketrecét használjuk hozzá. Amikor már tudjuk, hogy hol rejtőzik hörcsögünk, akkor nyitott ajtóval és friss ennivalóval együtt tegyük le a földre a búvóhely közelébe a ketrecet, és várjunk, amíg kedvencünk visszamászik a helyére, majd azonnal csukjuk be az ajtót. Akár néhány órába is beletelhet, amíg háziállatunk visszatér otthonába, ezért nagyon türelmesnek és szemfülesnek kell lennünk.

Ha hörcsögünk nem kerül elő rögtön az első nap, ne aggódjunk, 2-3 nappal később is előmászhat épségben.

 

Forrás: thespruce.com