EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szomorúságűző tippek egyedül hagyott kutyáknak

2014. június 18.

Szomorúságűző tippek egyedül hagyott kutyáknak

Kutatások bizonyítják, hogy az otthon hagyott kutyusok éppen olyan magányosan szomorkodnak, mint az egyedül hagyott gyerekek. Ám van néhány hasznos trükk, amivel könnyíthetünk a helyzeten.

1. Ne búcsúzkodjunk

A hosszas, könnyekkel teli búcsút felejtsük el, ha elmegyünk otthonról. A kutyák ezt a reakciót teljesen másképp értékelik, mint mi, őket inkább megijeszti, mint megnyugtatja gazdijuk érzelmi kitörése. Azt hihetik, hogy valami rossz dolog van készülőben, vagy ők követtek el valami csínytevést, ami elszomorította a gazdit. Búcsúzkodás helyett inkább tegyünk úgy, mintha mi sem történne, mintha nem hosszabb időre, csak néhány percre mennénk el otthonról.

2. Haladjunk lépésről lépésre

A fokozatosság az egyedülléthez szoktatást is megkönnyíti. Először csak néhány percre menjünk ki a lakásból, aztán pár órára. Kis idő múlva állatunk már hosszabb távollétünket is problémamentesen fogja viselni. A lényeg minden esetben, hogy a kutyus hozzászokjon ahhoz, hogy a gazdi mindig hazatér hozzá, nem hagyja örökre magára.

3. Legyen a megszokott környezetében vagy jól ismert emberekkel

Ha elutazunk és kedvencünket nem vihetjük magunkkal, a legjobb, ha olyan ember vigyáz rá, akit a kutya jól ismer és hallgat is rá. Szeretett családtagok vagy barátok otthonában, ahol a kutya már sokszor járt velünk együtt, biztonságban fogja érezni magát és nem is kell sokat egyedül lennie. Ha családtag vagy barát nem tudja elvállalni a kutyát és hazavinni, amíg távol vagyunk, akkor legjobb, ha otthonunkban hagyjuk, hogy hiányunk mellett legalább a környezetváltozás ne okozzon nála pánikot. Ilyenkor célszerű egy közeli ismerős, szomszéd segítségét kérni, hogy rendszeresen látogassa, sétáltassa a kutyát. Az is jó megoldás, ha valaki az utazásunk idejére az otthonunkba költözik és úgy viseli gondját.

4. Csak óvatosan

Az egyedül hagyott kutyusok időnként nagyon furcsa dolgokat csinálnak. Előfordul, hogy kiborítják a szemetet vagy épp máshogy produkálnak rendetlenséget unalmukban. A rumlit nem túl nehéz összepakolnunk, ám ilyenkor állatkáink veszélyben is lehetnek. Például, ha kíváncsiságból megrágják egy műszaki cikk elektromos vezetékét. Ezért javasolt utazás előtt minden lehetséges veszélyforrást eltenni, kihúzni, hogy a kutyának minél kevésbé kelthessék fel kíváncsiságát.

5. Hagyjunk információkat

Bárkire is bízzuk a kutyánkat, fontos, hogy részletesen tájékoztassuk minden szokásunkról. Legjobb, ha listát írunk a teendőkről, valamint arról, hogy kedvencünk mit szeret vagy épp mitől ijed meg. Ezzel az apró gesztussal megkönnyíthetjük alkalmi kutyavigyázónk dolgát és persze állatunkat is nagyobb biztonságban tudhatjuk. Célszerű a listára ráírni állatorvosunk elérhetőségét is, így ha bármi probléma jelentkezne, azonnal segíteni lehet rajta.

6. Gondoskodjunk mindenről

Ahhoz, hogy a kutyust ért kellemetlenségeket mérsékeljük, készítsünk elő vagy szerezzünk be minden olyasmit, amire az állatnak távollétünk alatt szüksége lehet. Például kedvenc eledeleit (http://www.fressnapf.hu/termekek/kutyaknak/eledelek-kutyaknak/felnott-kutyaknak/), játékait és az ápolásához szükséges fésűt (http://www.fressnapf.hu/termekek/kutyaknak/kutyaknak-tartas-es-apolas/kefek-fesuk-ollok-kutyaknak/), kutyasampont.

Források: dailypuppy.com / thedogfiles.com / dogtagart.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem