Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szőrszálhasogatás, profi ápolás és védelem cicáknak

2016. május 12.

Szőrszálhasogatás, profi ápolás és védelem cicáknak

A macskák alapvetően tiszta állatok, hiszen rendszeresen nyalogatják és tisztogatják bundájukat. Ugyanakkor a hosszabb szőrt fésülni is kell, amit a cica egymaga természetesen nem tud megoldani, és előfordulhatnak olyan szennyeződések is, amelyeket csak emberi segítséggel lehet eltávolítani. Fontos tudnunk azt is, hogy kedvencünk szőre nem csak kívülről igényel ápolást és védelmet, hanem belülről is.

A cicákat nem szükséges fürdetni. Csak akkor tegyünk ez alól kivételt, ha komolyabb, ragacsos és büdös szennyeződés került az állat szőrére. A legtöbb szobatigris egyáltalán nem kedveli a vizet, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk. A stressz a cica egészségének sem tesz jót, és mi is karmolás vagy harapás áldozatai lehetünk. Fokozatosan szoktassuk kedvencünket a fürdetéshez miután hozzánk került. A fürdőszoba legyen huzat- és szökéslehetőség-mentes, fürdetés előtt zárjuk be az ajtót és ablakokat. A legjobb, ha leterítünk egy törölközőt a kádba vagy lavórba, amelyben a minitigrist szeretnénk megfürdetni, és csak kevés, kellemes hőmérsékletű vizet engedünk bele. Ha már nyugodtan álldogál benne a cica egy nedves ronggyal benedvesíthetjük a bundáját, majd besamponozhatjuk, és végül alaposan leöblíthetjük. Kizárólag macskáknak készült sampont használjunk, és ügyeljünk arra, hogy ne maradjon belőle az állat bőrén, mert irritációt okozhat.

Fürdetés előtt és után is érdemes átfésülni a cica bundáját egy kefével. A kefe egyrészt segít eltávolítani a szennyeződés egy részét és az elhalt, kihullott szőrszálakat, másrészt felpezsdíti a vérkeringést, kibontja az esetleges csomókat, vagyis hozzájárul a bársonytalpú szőre egészségének védelméhez. Vedlési időszakban érdemes gyakrabban megfésülni a cicát, hogy minél kevesebb szőrrel találkozzunk a bútorokon és a szőnyegen.

fit+fun szőrápoló kesztyű cicák és kutyák számára 24×18,5 cm

A macska bőrének és szőrének állapota egyúttal jelzi kedvencünk egészségügyi állapotát is. Ezt jelentősen befolyásolja a cica táplálása, kora és súlya is. Az elhízott és/vagy idősebb cicák nem biztos, hogy elérik bundájukat mindenhol, így lehetnek részek, amelyeket nem tudnak maguknak megtisztítani. Ez is lehet az egyik oka annak, ha a cica szőre nem fényes, bőre pedig száraz és esetleg hámlik is. Megfelelő étrend kialakításával belülről is ápolhatjuk a macska szőrét, de előtte vizsgáltassuk meg kedvencünket állatorvossal.

A cicáknak sok fehérjére és jó minőségű táplálékra van szükségük szervezetük és bundájuk egészségének megőrzéséhez. Fontos, hogy kiváló minőségű, prémium eledeleket válasszunk. A lazac vagy más halolajak Omega-zsírsavakban gazdagak, amelyek segítenek a cica szőrét újra fényessé varázsolni.

http://www.fressnapf.hu/multifit-its-me-hairskin-cicasnack-60g/

Ha a bársonytalpú bundájának és bőrének állapota jelentősen romlik, kopasz foltok, korpa, vagy gyulladás jelenik meg, azonnal forduljunk állatorvoshoz, hiszen a helytelen étrend, a túlsúly és az idős kor mellett cukorbetegség, paraziták, bőrfertőzések, allergia, autoimmun betegségek is okozhatják a problémát. Nem érdemes minitigrisünk étrendjén változtatni szakértői vélemény nélkül. Komolyabb esetekben pedig nem elegendő a megfelelő táplálás, és a fürdetés pedig többet árthat, mint használhat, ezért mindenképp kérjük állatorvosunk tanácsát, aki különböző étrend-kiegészítőket is javasolhat.

Forrás: aspca.org / pets.webmd.com