Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szőrtelen kedvencek

2018. június 13.

Szőrtelen kedvencek

A kopasznak vélt háziállatok – kutyák, macskák és tengerimalacok – egyre kedveltebbek itthon is, bár igen eltérő fogadtatásban tudnak részesülni. Egyesek szerint csodálatosak és különlegesek, mások inkább visszataszítónak találják őket. Valójában egyébként nem is szőrtelenek, de mivel csak egy nagyon kevés pehelyszőrrel rendelkeznek, így tényleg olyan, mintha teljesen kopaszok lennének. Ők általában véve is több odafigyelést igényelnek, mint bundás társaik, de a nyári hónapokra ez fokozottan igaz.

A szőrtelen kedvencekre a szabadban veszélyt jelenthet a hűvös és a meleg idő egyaránt. Nem is kérdés, hogy őket kizárólag a lakásban ajánlott tartani. A kínai kopasz kutya, a kopasz tengerimalac, valamint a kopasz macska, vagyis a szfinx, közös jellemzője, hogy mindegyikőjük különösen érzékeny a leégésre és bőrük hajlamos a daganatos megbetegedésekre, ezért korlátozni kell a közvetlen napfénynek való kitettséget. Ahogy az emberek, úgy ők is különbözően reagálnak a napsugarakra, a világosabb bőrűek jellemzően hamarabb, a sötétebbek kicsit lassabban égnek le.

Ha mindenképp szeretnénk kiengedni a házból szőrtelen pajtásunkat, akkor figyeljünk arra, hogy csak nagyon kevés ideig tartózkodjon a napon. Fontos, hogy legyen a közelben árnyékos hely, de a legjobb, ha inkább csak estefele, napnyugtakor megyünk ki vele, amikor már biztosan nem tesszük ki őt a káros sugaraknak, hiszen ne felejtsük el, hogy bizony felhős időben és árnyékban is le lehet égni. Tehát a kopasz kedvencek esetében odakint az állandó felügyelet elengedhetetlen.

Rossz hír, hogy jelenleg még egyik macskák vagy kutyák számára készült fényvédő sem elég hatásos ahhoz, hogy nyugodtan süttethessük a hasunkat négylábú barátunkkal. Embereknek szánt készítmény alkalmazása pedig semmilyen körülmények között sem alkalmazható.

Néhány tipp segíthet a hőguta, a napégés és az egyéb nyári problémák megelőzésében:

  1. Állítsunk fel sátrat

Egy jól szellőző, árnyékos helyre felállított sátor remek ötlet lehet, ha kint szeretnénk tartózkodni kisállatunkkal. Néhány lefagyasztott, törölközőbe tekert vizes palack segíthet a kedvező hőmérséklet fenntartásában.

  1. Jégkockák a vízben

A friss, hideg ivóvíz folyamatos biztosítása különösen fontos. Ha jégkockákat is teszünk az itatótálba, az felkeltheti a cica vagy a kutyus figyelmét, és ösztönözheti őt az ivásra.

  1. Használjunk pórázt

Ahhoz, hogy kedvencünk biztosan ne merészkedjen túl messze, érdemes lehet egy kényelmes nyakörvet/hámot és pórázt ráadni. Hogy biztosan ne sérüljön az állat bőre, egy vékony, puha póló is hasznos kiegészítő lehet.

  1. Vigyázzunk a forró betonnal

Minden olyan felület (beton, autó, kültéri bútor, fémszerszám), amely felmelegedhet a napsütés által, megégetheti a négylábú mancsát, ezért nagyon legyünk körültekintők, mikor kimerészkedünk a szabadba érzékeny bőrű háziállatunkkal.

  1. Frissítsük a chip vagy a biléta adatait

Kutyák esetében a chip már kötelező, de akár chipről, akár bilétáról van szó, mielőtt kimegyünk, győződjünk meg arról, hogy aktuálisak-e a megadott adataink, hiszen néha egy pillanat is elég ahhoz, hogy kedvencünknek nyoma vesszen.

Előfordulhat, hogy kopasz pajtásunk szeret úszni, de jusson eszünkbe, hogy a medencénkben lévő, különböző vegyi anyagokat is tartalmazó víz felboríthatja az állat bőrének egyensúlyát, kiszáríthatja a bőrt, amiből akár túlzott faggyútermelés következhet, valamint a szemeket is irritálhatja. Épp ezért jobb, ha inkább csak a kádban, vagy kifejezetten neki vásárolt, kisméretű medencében hagyjuk pancsolni háziállatunkat.

Végezetül pedig nagyon fontos, hogy megtanuljuk a hőguta jeleit, és szükség esetén fel is ismerjük őket, mert a gyors segítség ilyenkor életet menthet. Ha kisbarátunk hevesen lihegni kezd, teste forró lesz, nehezen kap levegőt, zihál, vörössé válnak a fülei, az ínye vagy a szeme, orrából hab ürül, esetleg elveszíti az eszméletet, azonnal keressük fel az állatorvost. Ha a hőguta jeleit tapasztaljuk, akkor azonnal kezdjük meg az állat hűtését. Tegyünk rá vizes lepedőt, tegyünk a lábai közé és a tarkójára mirelit terméket és egy ventillátort is rá irányíthatunk. Eközben készüljünk hozzá az állatorvoshoz vezető úthoz és az utazás során is folyamatosan hűtsük az állatot. Soha nem szabad az állatot hirtelen, drasztikus módon lehűteni, vagyis ne tegyük jeges fürdőbe, vagy hűtőszekrénybe, mert az az állat halálát is okozhatja.

 

Forrás: catster.com