Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Sztyeppe a terráriumban

2014. március 31.

Sztyeppe a terráriumban

A száraz terrárium sivatagok és félsivatagok lakóinak befogadására alkalmas. Ezek az állatok hozzászoktak a kopár, kietlen tájakhoz, a szélsőséges hőmérséklet-ingadozáshoz, de köszönik szépen, ők így is nagyon jól érzik magukat. A terráriumok többi típusával ellentétben a száraz terrárium nem ad túl sok tennivalót, ráadásul a benne lakó fajok tartása kevesebb munkával jár. Ebből adódóan tökéletesen megfelel a kezdő terraristának. Mindazonáltal a száraz terráriumok között is vannak eltérések: sivatagot, sztyeppét, szavannát, illetve sziklás tájat egyaránt kialakíthatunk benne.

A sivatag és a szavanna közötti átmeneti területet megjelenítő sztyeppe-terrárium különösen népszerű a terraristák körében. Itt a hőmérséklet ingadozása nem annyira szélsőséges, mint a sivatagban. Napközben a hőmérséklet egyes helyeken 35 °C és 45 °C közé emelkedhet, de az éjszakai hőmérsékletesés csak ritkán haladja meg a 20 °C-ot. A páratartalom rendszerint 30 és 40% között mozog, éjszaka azonban akár 80%-ra is felszökhet.

Valójában ezek a körülmények messze nem olyan életellenesek, mint azt sokan gondolnák. A hüllők társaságában füvek, cserjék, sőt még virágok is jól megélnek ezeken a területeken. Például a szakállas agáma, a csíkos gekkó, a sztyeppi varánusz, a skorpiók nagy családja és a gabonasikló is itt érzi magát igazán otthon. Rengeteg meleg és fény kell ezeknek az állatoknak. A sztyepp-terráriumban a nappal hosszának fajtól függően 12 és 14 óra között kell mozognia. A modern technika vívmányainak köszönhetően ma már rendkívül egyszerű beállítani a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, illetve a nappalok és éjszakák váltakozó ritmusát.

A sztyepp-terrárium kialakítása
Mindössze néhány dologra kell csak figyelni. Elsőként, hogy a terrárium talaja homokos legyen. Aki olyan állatot szeretne tartani, amelyik szívesen ássa be magát, az bátran keverhet hozzá egy kevés agyagport, vagy használhat agyagos homokot. A talaj agyagtartalmának köszönhetően a benne kialakított üregek és járatok stabilabbak lesznek, ami lehetővé teszi, hogy a terrárium lakói pont úgy viselkedjenek, ahogy azt a szabad természetben is teszik. A terráriumba ne tegyünk madárhomokot. Kalciumtartalma miatt ugyanis könnyen székrekedést okozhat a hüllőknek. Az akváriumi homokban túl sok éles szemcse található, az építésnél felhasznált bányahomok pedig általában káros összetevőkkel szennyezett. E homoktípusok egyike sem használható hüllőket befogadó terrárium talajául.

6919Otthonosabbá tehetjük a terráriumot, ha kövekből, gyökerekből vagy fadarabokból pihenő-, illetve rejtőzködő helyeket alakítunk ki. A spotlámpák egy-egy ponton különösen nagy meleget adnak le, és az egész terráriumot felfűtik. Bár a sztyeppéken honos állatok valóban hozzászoktak a nagy hőséghez, ők is értékelik azokat az árnyas helyeket, ahol hűsölhetnek egy keveset. A legtöbb hüllő nagyon szereti a barlangokat. Ezekből vásárolhatunk előre gyártottakat, de kőlapokból bárki maga is könnyen összeállíthat egy-egy kisebb barlangot. Ha magunk látunk neki, akkor ügyelnünk kell arra, hogy a lapok ne dőlhessenek fel. A barlang mindig legyen egy kicsit hűvösebb és nedvesebb a terrárium többi részénél. Ez könnyen megoldható, csak vízzel gyakran meg kell locsolni az alatta lévő talajt.

A sztyepp-terrárium sem lehet meg víz nélkül. Reggel finoman permetezzük be az üvegtartályt vízzel, majd este ismét, úgy, mintha harmatos lenne. Egy lapos tálra is szükség lesz, amiből a terrárium lakói szomjukat olthatják, és szükség esetén hűsölhetnek is benne.

A növényeket agyagedényben helyezzük el
Annak sem kell lemondania a növényekről, akinek sztyepp-terráriuma van. A pozsgások, az aloé és a lithopsok nemzetségébe tartozó növények egyaránt jól érzik itt magukat, meseszerű, szemet gyönyörködtető látványt nyújtva az üvegtartályban. A sivatagi terráriumokban szívesen felhasznált tüske nélküli kaktuszok nem felelnek meg a sztyeppi környezetnek. Aki szereti a változatosságot, az agyagedényben helyezze el a növényeket, és ne közvetlenül a talajba, így kedve szerint bármikor kiveheti, illetve váltogathatja azokat. Ez a megoldás a növények gondozását is egyszerűbbé teszi.

Természetesen minden egyes állat igényeit figyelembe kell venni a terrárium kialakításánál, a takarmányozásnál és a hőmérséklet beállításánál. Attól függetlenül, hogy miként rendezzük be a terráriumot, és milyen állatokat vásárolunk bele, egy dologban biztosak lehetünk: a sztyepp-terrárium tökéletes kiindulópont a kezdő terrarista számára.