Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Szűrők és szivattyúk

2015. május 25.

Szűrők és szivattyúk

Ideális esetben a kerti tó olyan önfenntartó ökoszisztémát hoz létre, amely nem igényel külső beavatkozást. A kisebb tavacskák azonban gyakran képtelenek erre a megfelelő technikai segítség nélkül. A megoldás kulcsa: a megfelelő szűrő és szivattyú.

A kerti tó a természet különleges formáival gazdagítja a kertet, és a növényeknek, valamint más életformáknak is élőhelyéül szolgál. Csodálatos érzés, mikor beáll az a fajta egyensúly a vízben, amely szükségtelenné tesz minden további intézkedést a tó és a vízminőség megóvása érdekében. Tévhit ugyanakkor, hogy a kis tavak kevés munkával járnak! A bomlásnak indult falevelek és elhalt növényi részek valójában sokkal nagyobb terhet jelentenek egy kis víztömegnek, mint egy nagyobbnak. Ha addig nem is, legkésőbb a halak betelepítésekor a kényes egyensúly összeomlik a halak végterméke és az ételhulladék miatt. Aggodalomra azonban semmi ok – a megfelelő szűrők és szivattyúk gyorsan orvosolják a problémát. Még ha nagy tó is van a kertje végében, a technika segítségére önnek is szüksége lehet, ha kristálytiszta, átlátszó vízben szeretne gyönyörködni.

Így működik a szűrő és a szivattyú

A szivattyú beszívja a vizet, és átpréseli a szűrőn. Ez kirostálja a szennyeződéseket, majd a tiszta vizet visszaereszti a tóba. Némelyik szűrő csak a nagyobb szemcséket fogja fel, mások az egészen pici részecskéket is kiszűrik. A víz keringetésével a tó különböző rétegei folyamatosan mozgásban vannak, ami segíti a víz természetes tisztulását.

Válasszon ki megfelelő felszerelést

A tökéletes választáshoz először is azt kell meghatározni, hogy pontosan milyen célra is szánjuk az eszközt. A szűrőszivattyúk és áramlásszivattyúk különösen a nagy víztömegek megmozgatását szolgálják jól. Ez utóbbihoz azonban nem mindig tartozik beépített szűrő funkció. A víz áramoltatásakor oxigénnel dúsítják azt, ahogyan azt egy vízesés, vagy egy szökőkút szivattyúja is tenné. Bizonyos halfajoknak pedig szükségük van vízmozgásra, ezért szükséges számukra egy átfolyásos szivattyút telepíteni.

Ha szűrővel ellátott szivattyúra van szüksége, újabb döntést kell meghozni. Választani kell nyomás alatti- és gravitációs szűrő, valamint külső- és belső szűrő között. A leggyakoribb mechanikus szűrő közeg a homokszűrő, a habszivacs és a szűrőgyapjú. Biológiai szűrőanyagok is léteznek, mint például a speciális szűrőaljzat, a japán szűrőfonat, vagy a porózus kavics. A zeolit nevű ásványt is használhatjuk szűrőként a kerti tóban.

A kisebb tavacskák számára egy kis teljesítményű szűrő is elég lesz, amely csupán egy szivattyúból és szűrőrekeszből áll. A nagyobb tavak, és a koi halakat vagy aranyhalakat tartalmazó akváriumok viszont általában egy nagy teljesítményű, komplett rendszert igényelnek. Általános szabályként elmondható, hogy a szűrő teljesítménye és a hozzá tartozó szivattyú mindig a tó méretéhez és a benne élő halfajokhoz igazodjon.

A technikai berendezések nemcsak a víz minőségét javítják jelentősen, hanem kellemes környezetet is teremtenek. Különböző erősségű szivattyúk használatával szökőkutat, kis vízesést, vagy egy kis erecskét alakíthat ki, melyek egyaránt egyedivé teszik a kerti tavat. Egy ötlet: a tó jó megvilágításával éjjel is gyönyörködhet kerti tavában!

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem