Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tanítás jutalomfalattal, egészségesen!

2017. augusztus 04.

Tanítás jutalomfalattal, egészségesen!

Háziállataink esetében a sikeres tanítás kulcsa a pozitív megerősítés, melynek egyik legjellemzőbb és legjobb eszköze a jutalomfalat. Ám, mint mindennél, az apró finomságok osztogatásánál is fontos a minőség és a mértékletesség. A túl sok nassolnivaló elhízáshoz és különböző egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért fontos a jutalomfalatok megfelelő alkalmazása.

10% szabály

A 10% szabály minden tréning során lebegjen a szemünk előtt, vagyis a jutalomfalat a kutya megszokott napi kalória-bevitelének maximum 10%-át teheti ki. Hogy pontosan mennyi nassolni való az elfogadható, arról érdemes egyeztetnünk az állatorvossal, mert az függ a kutya méretétől, testsúlyától, egészségügyi állapotától és aktivitásától is.

Kerüljük az adalékanyagokat

Ha áruházban kapható terméket szeretnénk vásárolni kedvencünknek, akkor ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott falatok ne csak ízletesek, de lehetőség szerint egészségesek is legyenek. Olvassuk el a csomagoláson feltüntetett összetevőket, és olyat válasszunk, amely nem tartalmaz cukrot, ételszínezéket, tartósítószert vagy más mesterséges adalékanyagot.

Real Nature Wilderness kenguru snack 150g

Zöldség és gyümölcs

Sok kutyusnak nem kifejezetten a zsíros és illatos falatok jelentenek örömet, hanem maga a tudat, hogy kapnak tőlünk valamit, ezért aztán bátran próbálkozzunk zöldségekkel és gyümölcsökkel is. Alacsony áruk mellett nagy előnyük, hogy kevés bennük a kalória, ráadásul magas vitamin és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően egészségesek is. Kínáljuk négylábú barátunkat egy bébirépával, egy zöldbabbal, egy darab brokkolival, egy szelet banánnal, egy bogyós gyümölccsel, egy falat almával vagy dinnyével, kígyóuborkával. Fontos, hogy a gyümölcsök magját távolítsuk el.

Csokit és nyírfacukor tartalmú ételt soha ne adjunk kutyánknak, mert komoly tüneteket okozhatnak. Kerüljük a szőlőt, avokádót, mazsolát is.

Snackek

Ha kutyusunk szereti a ropogtatni valókat, akkor lehet a jutalom néhány szem só és vaj nélküli pattogatott kukorica vagy egy-két kisebb darabka puffasztott rizs is.

Puha falatok

A biztonságos rágás érdekében kerüljük a csontokat és a túl kemény jutalomfalatokat, különösen akkor, ha kölyökkutyáról van szó. Olyan finomságokat válasszunk, amelyeket hüvelykujjunk és mutatóujjunk közé fogva össze tudunk nyomni egy kicsit, vagy győződjünk meg arról, hogy nyál hatására megpuhul a falat.

Klikker és egyéb jutalmak

Ahhoz, hogy a tanítások során ne kerüljön túl sok étel kutyusunk pocakjába, érdemes klikkert használnunk, hiszen a jól ismert hang már önmagában pozitív visszacsatolást jelenthet kedvencünknek, amikor már megtanítottuk a jelentésére.

AniOne klikker nevelőeszköz 5cm

Ha pedig mindenképp szükségét érezzük valamilyen plusz jutalomnak, akkor lehet az néhány kedves szó, simogatás, vagy egy kis közös játék is. Ha új, nehéz dologra tanítjuk a kutyát olyankor érdemes valami nagyon finommal motiválni, ha már tanult dolgot ismétlünk, akkor elég valami egyszerűbb falatka is, később már nyilván nem kell minden sikeresen végrehajtott dolgot falattal jutalmazni. Tehát a kutya tanítása során a feladat szintjének megfelelő jutalmazást kell alkalmaznunk, akkor lehetünk a legeredményesebbek.

Forrás: pets.webmd.com