Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Taníthatóak-e a kisemlősök?

2015. augusztus 09.

Taníthatóak-e a kisemlősök?

A kisemlősök tanításával kevesen próbálkoznak, pedig kedvenc kisállataink, a nyuszik, a tengerimalacok és még a hörcsögök is rávehetőek pár egyszerű trükkre. Persze nem érdemes a kutyák képességeihez hasonlítani apró barátainkét, de egyáltalán nem lehetetlen küldetés megtanítani nekik néhány hasznos, érdekes vagy vicces mutatványt.

Először is nekünk kell megtanulnunk, hogy hogyan kell oktatni. Az állatok képzéséhez a kulcs a kommunikáció és a bizalom. Hiába beszélünk hozzájuk hangosabban vagy lassabban, ugyanúgy nem fogják érteni, mintha valaki velünk próbálná magát megértetni számunkra ismeretlen idegen nyelven. A kisállatok kiválóan hallanak, és képesek megtanulni rövidebb szavakat. A lényeg, hogy mindig ugyanazt az egy szót, vagy utasítást használjuk az adott feladathoz. Fontos, hogy csak akkor kezdjünk hozzá állatunk tanításához, ha már teljesen elnyertük bizalmát, vagyis odajön hozzánk, láthatóan szereti, ha simogatjuk, nem ijed meg, ha kézbe vesszük, felemeljük, szívesen van kézben, ölben. Ennek hiányában a tanítás csak stressz forrás és eredménytelen is. Egy állat, amelyik fél, nem fog semmit megtanulni. A tanítás csak akkor jó, ha öröm mindenkinek, ne az eredményeket nézzük, hanem élvezzük az együtt töltött időt. A kisállatok között lesznek olyanok, amelyek szívesen tanulnak és lesznek olyanok is, amelyeknek semmit sem tudunk majd megtanítani, de nem is ez a lényeg.

A nyulak nagyon intelligens és szociális állatkák, így tanításuk viszonylag egyszerű. Sokaknak azért nem megy a nyuszik tanítása, mert rosszul közelítik meg a feladatot vagy képtelenek a képzésre elegendő időt szánni. Ha még szorosabbá fonnánk a kapcsolatot tapsifülesünkkel, vágjunk bele nyugodtan az oktatásba!

Először is fontos, hogy megértsük a nyuszi viselkedését, és rájöjjünk, hogy mi az, ami motiválja őt. A tettlegességgel vagy a kiabálással semmire nem megyünk, azt kell megtalálnunk, mi az, ami ösztönzi őt, és így már sokkal könnyebb lesz a tanítás. Ahogy a kutyáknál, úgy a tapsifülesek esetében is motiváló lehet az étel, de akár a játék is.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-snack-kisallatoknak-pitypanggal-60g/

A nyulak, ha valamitől félnek, akkor ösztönösen elszaladnak és elbújnak, ezért mindenképp olyan helyen kell elkezdeni a tanítást, ahol komfortosan és biztonságban érzik magukat.

Nem érdemes egyszerre több dolog megtanításával próbálkozni. A gyakorlásoknak lehetnek napi szintűek, de egy nap csak 5-10 percet foglalkozzunk a tanítással, mert körülbelül ennyi idő az, amíg a nyuszi szívesen foglalkozik a feladattal. Ha például azt szeretnénk, hogy kedvencünk odajöjjön hozzánk, amikor hívjuk, tegyük le őt közel magunkhoz, hívjuk magunkhoz („Gyere!”), és ha elindul felénk, jutalmazzuk. Vezethetjük magunk felé az állatot finom falattal. Ha ezt rendszeresen végigcsináljuk, meg fogja érteni, hogy a parancsszó kimondása azt jelenti, azt szeretnénk, hogy odajöjjön hozzánk. Nyuszik tanításánál is próbálkozhatunk a klikkerezéssel.

A tengerimalac már makacsabb állatka, ezért eleinte úgy érezhetjük, hogy soha nem fogjuk tudni tanítani kedvencünket. Pedig nem lehetetlen, csak sok idő és kitartás kell hozzá, és ami még fontosabb: erős kötelék és az ebből fakadó biztonságérzet.

A tengerimalacoknak is meg lehet tanítani egyszerű dolgokat. Ilyenek például: két lábra állás, körbe forgás, áthaladás kicsi alagúton, hídon.

http://www.fressnapf.hu/anione-vesszohid-kisallatoknak-l/

Legegyszerűbb, ha valami finom falatot tartunk a kezünkben és azzal vezetjük az állatkát a kívánt irányba. Náluk is fontos, hogy minden nap foglalkozzunk velük, de egyszerre negyed óránál tovább ne tanítgassuk őket. Hatékonyabb, ha többször keveset tanítjuk a malackákat. A tanítás után mindig jöhet a jól megérdemelt szabad futkosás. Jutalmul eleinte a tengerimalacok is kaphatnak finom falatokat, de vigyázzunk, mert ezek az állatok hajlamosak az elhízásra, ezért a legjobb az, ha a napi táplálékkal jutalmazunk, vagy a jutalomfalatok mennyiségét figyelembe véve csökkentjük a megszokott napi ételüket.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-tengerimalac-eleseg-500g/

http://www.fressnapf.hu/real-nature-snack-kisallatoknak-zoldseggel-60g/

A jutalomfalat csak egy nagyon apró darabka étel legyen, amit a malac azonnal elfogyaszt. Ha már begyakoroltuk a feladatokat, akkor elég lehet egy kedves simogatás is a gazditól. Fontos, hogy az állat alapvető tápláléka a jó minőségű széna, fontos, hogy ebből kellő mennyiséget fogyasszon, és ne mással lakjon jól. Egyik trükk sem ér annyit, hogy állatunk megbetegedjen.

http://www.fressnapf.hu/realnature-reti-1kg-szena-lucerna/

Az apró hörcsögök tanítása még több türelmet igénylő feladat. A legfontosabb, hogy állatkánk bízzon bennünk, legyen jó a kapcsolat a gondozó és az apró állat között. Foglalkozzunk vele minden nap, etessük kézből, simogassuk, ha nem tiltakozik ellene. Az ő esetében ahhoz is több hetes napi szintű tanításra lesz szükség, hogy a „kör trükköt” megtanulja. Egy-egy finom falat segítségével tudjuk irányítani, hogy megtegyen egy kisebb kört, miközben kimondjuk a „Körbe!” parancsszót. Sok-sok gyakorlás után egyes hörcsögök is képesek lehetnek megtanulni bizonyos szavakat és összekötni őket a kért feladattal, és egy finom falat reményében végre is hajthatják azt. Természetesen összetettebb feladatok megtanulását nem várhatjuk el apró barátunktól.

A tanítgatást mindenképp érdemes megpróbálni, hiszen, még ha a gyakorlás nem is hozza a várt eredményt, ezzel is szorosabbra fűzhetjük a kapcsolatot kedvencünkkel, miközben mindketten jól szórakozhatunk, állatkánk pedig sokkal nyugodtabbá válik a kellemes fáradtságtól.

Forrás: smallanimalchannel.com