Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Táplálkozási trend: a vegyes etetés

2013. július 03.

Táplálkozási trend: a vegyes etetés

1. De, mit is jelent pontosan a „vegyes etetés”?  A vegyes etetés annyit jelent, hogy száraz illetve a nedves táp kizárólagos etetése helyett kutyánk, illetve macskánk mindkettőt kapja, mégpedig felváltva.

2. Kiskutyának és kiscicának is jó a vegyes etetés?  Ha a kölyök most érkezett a házhoz, ne változtassunk megszokott étrendjén, mert ezzel újabb stressznek tesszük ki. Csak ha már megszokta új otthonát, akkor kezdjük meg kedvencünk vegyes táplálását. Minél változatosabb étrenden tartjuk életének első néhány hónapjában, később annál kisebb eséllyel alakulnak ki nála rossz étkezési szokások. A lényeg, hogy a kiskutyák és a kismacskák a vegyes takarmányozás során csak életkoruknak megfelelő „junior” tápot kapjanak.


3. Idősebb állat is átállítható vegyes etetésre?
Természetesen, igen. Az persze meglehet, hogy elsőre nem fogadja majd el. Kortól függetlenül minden házi kedvenc esetében fokozatosan kell megváltoztatni az étrendet: először csak egy kanálnyit adjunk a nedves tápból a száraz eledelhez, majd fokozatosan növeljük az adagot.

4. Milyen előnyei vannak a vegyes táplálásnak?  A száraz táp jobban tárolható, magunkkal vihetjük a nyaralásra, és nyáron tovább eláll a tálban is, mivel nem romlik meg olyan könnyen. A ropogós szemek rágásra ösztönzik az állatot, ami erősíti az állkapocs izmait és segít eltávolítani a fogkövet.
A nedves táp hozzáadott vizet is tartalmaz, ami abból a szempontból ideális, hogy az állat így biztosan több vizet vesz magához. Ez általában nyáron ajánlott, de a kevesebb folyadékot fogyasztó idősebb, illetve a veseproblémával küzdő állatok esetében is nagyon fontos. Arról se feledkezzünk meg, hogy a gyógyszert sokkal könnyebb elrejteni a nedves tápba.


5. Miért célszerű a vegyes etetést a lehető legkorábban elkezdeni?
Azért, mert így minden étrendi lehetőség nyitva áll előttünk, és akkor is hasznos lehet, ha később bármilyen egészségügyi okból meg kell változtatni kedvencünk étrendjét. Ha például cicánk gyakran szenved húgyúti fertőzésektől, akkor jobb, ha nedves tápot adunk neki, hogy elegendő folyadékot fogyasszon. De ha addig csak száraz tápot kapott, akkor esetleg elutasítja a számára szokatlan ételt. Tehát a vegyes takarmányozás korai megkezdése elsősorban azért hasznos, mert kedvencünknek később nem okoz gondot az esetleges étrendi változtatás.


6. Felváltva csak száraz illetve nedves tápot adjak, vagy keverhetem a kettőt?
Mivel az állat a nedves tápot és a száraz eledelt eltérő sebességgel emészti meg, általában azt szoktuk ajánlani, hogy a kettőt ne keverjük egy etetésen belül. Ha mégis, az leginkább arra jó, hogy ezzel az apró trükkel saját etetési szokásainkon javítsunk, ugyanis a száraz táp „helyes” adagja meglehetősen kevésnek tűnik a tálban, és a gazdák jelentős része eleinte túl sokat ad belőle. A kétféle táp jobban kitölti az etetőtálat, és a gazdi nem fog öntudatlanul is azon rágódni, hogy kedvence vajon nem éhezik-e. Tehát annak ellenére, hogy nem szerencsés a száraz és a nedves eledelt keverni, még mindig jobb, mint állandóan túletetni cicánkat, illetve kutyánkat.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem