Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tappancsok a hóban, 4+1 februári egészségvédő tipp

2016. február 16.

Tappancsok a hóban, 4+1 februári egészségvédő tipp

Ma már tudjuk, hogy a házi kedvencek pozitív hatást gyakorolnak gazdáik fizikai és lelki egészségére egyaránt. A gazdák, azaz a mi feladatunk pedig az, hogy segítsünk megőrizni kutyánk vagy cicánk egészségét a hideg napokon is. Egy életerős négylábú sokkal jobban viseli a kinti időjárást, mint betegeskedő, legyengült társaik. Ráadásul egészségesen tartani egy állatot minden szempontból előnyösebb, mint állandóan állatorvoshoz járni vele.

  1. Vásároljunk minőségi állateledelt

Az egészség megőrzésének egyik legfontosabb alappillére a helyes táplálás. Manapság már számos minőségi kutyatáp közül választhatunk, melyek összeállításánál figyelembe veszik a kutya életkorát, méretét és egyéb speciális igényeket is kielégítenek.

http://www.fressnapf.hu/select_gold_sensitive_maxi_adult_barany_rizs_szaraz_kutyaeledel_4_kg/

Érdemes megbeszélni állatorvosunkkal, hogy a nagy választékból mely szempontok alapján válasszuk ki kedvencünk számára az optimális ételt. Ha megtehetjük, prémium eledellel etessük kedvencünket, mert azok összetevői tényleg minőségiek és nem tartalmaznak olyasmit, ami nem felel meg táplálkozásélettani sajátosságaiknak, vagy potenciálisan allergizál.  Ha hosszútávon rossz minőségű ételt kap az állat, az kihat a szervezet egészére. Sok betegség esetén jelentősen növelhető a tünetmentes időszak, illetve az élettartam, ha az állat állapotának megfelelő speciális diétát kap.

http://www.fressnapf.hu/petbalance_medica_vesepanaszokra_szaraztap_kutyaknak_2kg/

  1. Friss víz mindig, minden nap

Alapvető, hogy az állat számára mindig elérhető legyen friss tiszta ivóvíz. A vízhiánynak súlyos következményei vannak. Egy jól hidratált háziállatnak nedves és szép rózsaszín az ínye és közepesen sárgás a vizelete. Ha a vállai között egy óvatos csípéssel megemeljük a bőrét és elengedjük, azonnal visszaugrik eredeti állapotába. Amennyiben nem ezeket a jelenségeket tapasztaljuk, kutyánk vagy cicánk ki van száradva, ami ha mindig van elérhető ivóvíz, egészséges állatnál általában nem következik be. Vannak betegségek, amelyek az állat kiszáradásával járnak, ilyenek például a vesebetegségek. A téli időszakban többször ellenőriznünk kell az itatót a fagyás miatt. Ha háziállatunk keveset iszik, akkor növelhetjük a felvett folyadék mennyiségét, ha adunk neki húsleves higított levét vagy higított natúr joghurtot. Macskáknál gyakrabban előfordul, hogy annak ellenére, hogy van elérhető víz, mégsem isznak eleget a száraztáp mellé, ami hajlamosítja őket az alsó húgyúti megbetegedésekre. Ilyenkor érdemes a száraztápot vízbe áztatva adni, vagy áttérni a konzervek etetésére.

  1. Megfelelő higiénia

Rendszeres fogmosás a legjobb módja annak, hogy megelőzzük a fogkövességet, szoktassuk hozzá kedvencünket minél hamarabb, de soha nem késő elkezdeni. Léteznek állatfogkrémek és speciális fogkefék, semmiképpen ne használjunk emberi fogrémet. A gyermek fogkrémek közül sok xilitet tartalmaz, amelynek megevése nagyon veszélyes kedvenceinkre, mert hatására annyira leesik a vércukorszint, hogy görcsrohamaok jelentkezhetnek és májkárosító is.  Időnként érdemes kutyánk vagy cicánk fülét is ellenőriznünk, hogy nincsen-e túl sok szőr a hallójáratban, illetve nincsen-e kóros váladék a fülekben, ha ilyesmit tapasztalunk, akkor vigyük orvoshoz az állatot. Egy komolyabb fülgyulladás nagyon fájdalmas és hosszútávú következményei is lehetnek kezeletlen esetben. A karmok megfelelő tisztán tartása és megfelelő méretűre vágása nagyon fontos, hiszen csak normális méretű karmok esetén állnak megfelelően az ujjak, az ujjak állása pedig kihat a mozgásra és a többi ízület egészségére is. A mancsok langyos vízzel történő alapos leöblítése különösen fontos egy téli kint lét után, mert mérgező anyagok (pl. só) kerülhet rá, amit az állat aztán lenyalhat. A só csípi és repedezetté teszi a kutya talppárnáit, ami nagyon kellemetlen. A bőr és a szőrzet megfelelő ápolása segít abban, hogy egyes betegségeket még időben észrevegyünk.

  1. Mozogni jó

A rendszeres testmozgás az egyik legolcsóbb és legélvezetesebb módja annak, hogy gazdi és kedvence együtt tegyen az egészségéért. Legyen szó egy délutáni sétáról vagy egy közös játékról a szabadban, biztosan mindenki boldogan és kellemesen fáradtan tér haza. Ha nagyon hideg van, a fázós állatokkal ne tartózkodjunk kint 30 percnél többet, de megfelelő mozgással és kutyaruhával az időtartam növelhető. Figyeljük kedvencünk jelzéseire, hogy élvezi-e a sétát vagy már fázik és menne haza. A lakásban is kitalálhatunk olyan játékokat, melyekhez kis hely is elég, mégis átmozgatják a kutya vagy a cica minden porcikáját.

+1 Stresszmentesen egészségesen

Sokan észre sem veszik, hogy egy boldog, szerető otthon mennyire hozzájárul egy kisállat egészségéhez. Az unalom és a kevés mozgás helytelen, romboló viselkedéshez vezethet, amit aztán szidás követ, amit a háziállat nagyon jól tud, és már előre fél. A bizonytalanság és a nagyobb változások is komoly stresszhez vezethetnek. Amennyire csak lehet, kerüljük a stresszhelyzeteket és adjunk kutyánknak vagy cicánknak elegendő teret ahhoz, hogy boldogan töltse mindennapjait, hiszen, mint tudjuk, a stressz rengeteg betegségre hajlamosít.

 

Forrás: naturalhealthyconcepts.com / humanesociety.org