Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tavasszal a kutyánknak több mozgás kell…

2013. június 07.

Tavasszal a kutyánknak több mozgás kell…

Az évnek ebben a szakában a testmozgás a kutyák számára is elengedhetetlen. Egyikünk sem tagadhatja, hogy a zord hideg miatt egy-két sétát rövidebbre vettünk a télen, és ez pontosan leolvasható kutyánk ábrázatáról. Ugyanazzal a módszerrel állapíthatjuk meg, hogy kutyusunk felszedett-e felesleges kilókat, mint a macskák esetében: simogatás közben próbáljuk kitapintani az állat bordáit, illetve felülről nézzük meg a hátát. Ha a csípő nem különül el jól láthatóan, akkor ideje, hogy kutyánk leadjon a súlyából. Ehhez azonban nem kell feltétlenül fogyókúráznia. Elég, ha valamivel hosszabb sétákra megyünk vele. A több nappali fény gyakran önmagában is extra motivációt jelent – és nemcsak a kutyának. Használjuk ki a lehetőséget és pörgessük fel saját testünket is: a kocogás, a séta és a kerékpározás mind nagyszerű időtöltés és kutyánk is boldogan velünk tart. Fontos, hogy ne rontsunk ajtóstul a házba, elég, ha kezdetben rövidebb mozgásokat iktatunk be. Az időtartam fokozatos növelésével elkerülhetjük a keringési problémák és az izomfájdalmak jelentkezését, és ez nem csak ránk igaz, hanem kedvencünkre is.

Több játék a szabadban
A tavasz nagyszerű alkalom arra, hogy belefogjunk valamilyen új kutyás sportba. Ha nem vagyunk bizonyosak afelől, hogy milyen jellegű aktivitás felelne meg legjobban nekünk és kutyánknak, akkor az állatorvostól vagy a közeli kutyaiskolától kérhetünk tanácsot. Vagy egyszerűen csak járjunk egyet a környéken. Négylábú barátunk talán szívesen követi szuperérzékeny orrát és csapázik mások nyomát követve, vagy szívesen küzdi le az akadályokat és egyensúlyoz az agility pálya mérleghintáin. De az is meglehet, hogy a kutyaiskolában végzett vezetőszáras tréning segít majd elégetni egy kis plusz energiát. Ha kutyánk szereti visszahozni a dolgokat, akkor az apportírozás gyakorlása jelentheti az előrelépést.

De nemcsak a szórakozásról van itt szó, az is fontos, hogy kutyánk ismét formába lendüljön. Éppen ezért kedvencünk jutalmazásánál oda kell figyelnünk a csemegének szánt apró falatok kalóriatartalmára is. A csökkentett energiatartalmú kutya-snack ideális megoldást jelent ebben helyzetben, hiszen minden bűntudat nélkül, bátran jutalmazhatunk vele. Ha kedvencünk rendszeresen kap jutalomfalatokat, akkor azokat be kell számítanunk a napi táplálékmennyiségbe. Ha kutyánkat száraztápon tartjuk, akkor semmilyen gondot nem jelent, ha „meg kell dolgoznia” a táplálékért. Tulajdonképpen ez az etetési mód sokkal inkább megfelel a kutyának, mint az, ha a tálba egyszerűen odatesszük elé az ételét. Ez a lakáson belül is igaz – rejtsük el a tápot a nappaliban vagy a kertben és vegyük rá kutyánkat, hogy keresse meg, vagy játsszon a táptartó zsákkal. Ez egy olyan tasak, amibe száraztápot kell tölteni. Eldobjuk, mint egy labdát, hogy kutyánk visszahozza. Ha erre hajlandó, akkor jutalomfalatként kaphat egy szemet a tasakból. Persze csak kisebb adagokat töltsünk bele, hogy kutyánk ne teli hassal rohangásszon utána.


A tavasz az új területek és szagok felfedezésére is tökéletesen alkalmas, amikor a környező világ csupa kaland. Látogassunk meg kutyánkkal új területeket, és hagyjuk, hogy alaposan kiszaglássza magát. Az új illatok megismerése mindig izgalmas egy kutya számára. Azt is megengedhetjük neki, hogy fatörzsekre, nagyobb kövekre másszon fel. A parkban álló padot is bevonhatjuk a testmozgás eszköztárába – vajon, kedvencünk át tud mászni alatta? Kutyánk rövid időn belül energikusan fog mozogni.

Azt tanácsolnánk azonban, hogy még várjunk egy keveset a tóparti kirándulásokkal. Bár a szép tavaszi napsütésben a levegő kellemesen felmelegedhet, a víz egyelőre túl hideg ahhoz, hogy kutyánk megmártózzon benne. A vízimádó kutyák – például a labradorok – gyakran sajnos nem tudnak ellenállni a kísértésnek és beleugranak a hideg vízbe. Ettől könnyen megfázhatnak vagy legrosszabb esetben akár hólyag-, illetve tüdőgyulladást kaphatnak. Ha kutyánk engedély nélkül ugrik bele a vízbe, akkor a lehető leggyorsabban fel kell melegítenünk és a bundáját szárazra kell dörgölnünk, különben vége a tavaszi kalandnak, még mielőtt elkezdődhetett volna.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem