Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tavaszi cicaszerelem, kerüljük el a bajt!

2016. március 06.

Tavaszi cicaszerelem, kerüljük el a bajt!

Ahogy melegedni kezd az idő és a nappalok egyre hosszabbak lesznek, beköszönt a macskák párzási időszaka. A nőstények viselkedése ilyenkor furcsává válik, ami aggasztó lehet azoknak a cicagazdiknak, akik nem tapasztalták még meg kedvencüknél a tüzelés velejáróit. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy cicánk beteg, vagy csak a párzási időszak jeleit látjuk rajta, a biztonság kedvéért forduljunk állatorvoshoz.

Évente rengeteg macska kerül az utcára és a menhelyekre, ezért fontos, hogy minél hamarabb észrevegyük a jeleket, és ha lehetőségünk van rá, megelőzzük a váratlan szaporulatot. Egy alkalommal akár 4-6 kölyök is a világra jöhet, és nem is olyan könnyű megfelelő gazdát találni nekik, mint azt gondolnánk.

Az első ivarzási ciklus a cicák esetében 4-10 hónapos korban várható. Azt, hogy pontosan mikor kezd el tüzelni a minitigris, befolyásolja a hőmérséklet, a nappalok hossza, az állat súlya, életkora, általános egészségügyi állapota és a fajtája. Fontos megjegyezni, hogy cicánk tüzelhet az év bármely más szakában is, de a tavasz az egyik legjellemzőbb időszak. Amíg a kutyák évente csak kétszer tüzelnek, addig a macskáknál évente több alkalom is előfordulhat. Lakásban tartott nőstény cicánk egész évben mutathat ivarzási tüneteket. Megváltozott viselkedése  1-2 hetes nyugalmi időszakot követően visszatér mindaddig, amig párjára nem talál.

A párzási időszak jelei elsősorban bársonytalpúnk megváltozott viselkedésén láthatóak. A nőstények jellegzetesen magas, erőteljes hangon nyávognak, ami úgy hangzik, mintha fájdalmuk lenne, de valójában ezzel próbálják felhívni magukra a kandúrok figyelmét. A legtöbb cica ilyenkor még jobban keresi az ember és más állatok társaságát, egyre többet dörzsölődnek, bújnak. Az is gyakori, hogy elkezdenek hemperegni, csúszni-mászni a földön. Néhány nőstény viszont akár agresszívvá is válhat a gazdájával és a többi macskával szemben is.

Biztosan tüzel a cicánk, ha hátsóját emelgeti és jobbra-balra mozgatja a farkát. A nemi szervek környéke ilyenkor nyálkássá válik. Elkezdik vizeletükkel megjelölni a környezetüket, a benti cicák egyre többször akarnak kimenni, és egyre messzebbre merészkednek. Tüzelési időszakban megnő  a veszélye, hogy végleg elszöknek.

A tüzelési időszak addig ismétlődik, amíg meg nem történik a párzás és vemhes nem lesz a cica. Az ivarzás általában 7–10 napig tart és háromféle kimenetellel végződhet:

  1. A macska társra talál és vemhes lesz. Ez esetben körülbelül 2 hónap múlva számíthatunk a kiscicák megszületésére.
  2. A párzást nem követi fogantatás – ilyenkor álvemhesség jöhet létre. Ez esetben is minden jel arra utal, hogy vemhes a cica. Elkezd hízni, megnő az étvágya, sőt, még a tejképződés is beindulhat. 4-6 hét múlva viszont újra elkezd tüzelni.
  3. A párosodás nem sikerül. Ilyenkor 1-14 nappal később újra és újra tüzelni kezd, amíg vemhes nem lesz vagy ameddig a párzási időszak véget nem ér.

Amennyiben szobacicánk van, ne engedjük ki őt egyedül ebben az időszakban, inkább csak pórázzal és hámmal induljunk sétálni.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicaham-nylon-piros-s/

A legbiztosabb megoldás viszont az ivartalanítás. Ma már rutin műtétnek számít, de bátran kérjük ki állatorvosunk véleményét, ha aggályaink lennének.

Az ivartalanításnak köszönhetően nem csak a felesleges szaporulatot kerülhetjük el, hanem több komoly betegséget is. Ilyen például a méhgyulladás, a méhfertőzés, a petefészek ciszták és egyéb daganatok, melyek akár végzetesek is lehetnek kedvencünkre nézve. A tüzelési időszakban ráadásul annak az esélye is nagyobb, hogy cicánkat elüti az autó vagy megsérül. Ezektől mind-mind megóvhatjuk bársonytalpúnkat egyetlen műtét segítségével.

A kandúr mindig kész a párosodásra. Ivarérett cicánk vizelete bűzös és tartós, területének kijelölésére szolgál. Megfelelő időben történő ivartalanitással nem csak jelőlő szokásának kialakulása, hanem egyes betegségek is megelőzhetők.

Forrás: vetwest.com.au

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem