EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tavaszi kutyaallergia

2014. április 06.

Tavaszi kutyaallergia

Ilyenkor tavasszal sokan nem gyönyörködhetnek felhőtlenül az ébredő természet csodáiban, a virágokban. Sajnos nemcsak mi emberek, hanem négylábú barátaink is lehetnek allergiásak. A kutyák esetében az allergia általában vakarózásban, mancsrágcsálásban nyilvánul meg. A kutya bőre kipirult, súlyosabb esetben sebek, nedvedző bőrgyulladás jelei is észlelhetőek.

Az allergiás bőrön könnyen megtelepedhetnek másodlagosan egyéb kórokozók (gombák, baktériumok), amelyek tovább súlyosbítják a képet. A másodlagos fertőzések kezelése nélkül nem érhető el javulás . Az allergiás állat szinte folyamatosan vakarózik, nyugtalan és láthatóan a vakarózás sem hoz enyhülést. Ez az állapot nagyon kellemetlen közérzetet okoz.

Lássuk csak, mi is az allergia?
Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra (fehérjékre), melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az érzékeny egyedeknél nagyon sokféle dolog  szerepelhet allergénként, például: pollenek, háziporatka, penészspórák, különböző élelmiszerek, madártoll, emberi hámképletek, különböző textíliák, gyógyszerek, vegyszerek, fémek stb. Egy kutya egyszerre több dologra is allergiás lehet.

Kutyáknál gyakori a bolhaallergia, ilyenkor a bolhanyál egy bizonyos fehérjéje indítja el az allergiás folyamatot. Sajnos ilyenkor akár egy- két  bolhacsípés is elegendő ahhoz, hogy kialakuljon a túlérzékenységi reakció. Az állat hevesen vakarózik és több helyen sebesre rághatja a bőrét.

Előfordulhat, hogy az eleség bizonyos összetevőjére érzékeny az állat. Gyakran okoz problémát a csirkehús, de gyakorlatilag bármelyik táplálékösszetevővel szemben kialakulhat allergiás reakció, hiszen ez egy adott egyedre jellemző probléma. Táplálékallergia esetén a kutya szintén vakarózik, rágja a mancsait, emellett begyulladhat a füle és bőrkiütései is lehetnek, illetve hasmenés, vércsíkos széklet is kialakulhat. Egyes kutyafajták hajlamosabbak a táplálékallergiára, mint például a bichonok vagy a labrador retriever, de bármelyik fajtában, sőt keverékekben is kialakulhat. Fontos tudni, hogy túlérzékenységi reakció olyasmire is kialakulhat, amit az állat már évek óta fogyaszt. Gyakoribb azonban, hogy a tünetek tápváltás után jelentkeznek.

Mit tehetünk ellene?
Amennyiben ez lehetséges, itt is a legfontosabb megelőzés. Figyeljünk arra, hogy kutyánk mindig bolhamentes legyen.  Ha azt vesszük észre, hogy kedvencünk a kora tavasztól késő őszig terjedő időszakban vakarózik, akkor gyanakodhatunk pollenallergiára (szezonális allergia). Ha a tünetek egész évben fennállnak, akkor valami olyasmi okoz tüneteket, ami egész évben az állatunk környezetében van. Allergiateszt (vérvizsgálat vagy bőrbe fecskendezett oldatok) segítségével kideríthetjük, hogy mire érzékeny az állatunk. Ennek ismerete lehetőséget biztosít arra, hogy azokat a dolgokat, amelyeket lehetséges, eltávolítsuk a kutyánk környezetéből. Sajnos például a virágpor esetében ez nem lehetséges. Az allergiateszt elvégzése után lehetőség van hyposzenzibilizáló injekciókúra alkalmazására, ami sok esetben segítséget nyújthat. Allergiateszt nélkül csak tüneti kezelés létezik. Bizonyos típusú allergiás megbetegedések esetén hatékony lehet egy  interferon injekciókúra.

Vannak kifejezetten allergiás állatok számára kifejlesztett samponok, amelyek enyhítik a viszketést, hidratálják, táplálják a bőrt, ilyenek például az Allermyl és az Ermidra samponok. Ezeket a készítményeket lehet akár hetente többször is alkalmazni, különösen olyan esetben, amikor a kutya virágporra allergiás. Séták után sokat segít, ha egy jó minőségű samponnal fizikailag eltávolítjuk a virágport a kutya testéről.

Sok esetben a kiváló minőségű étrend és bőrtápláló készítmények (pl.: Dermoscent spot on, Dermanorm olaj stb.) alkalmazása is segít a tünetek enyhítésében.

Léteznek kifejezetten allergiás állatok számára kifejlesztett tápok, például a PetBalance Medica táplálékallergia kezelésére, Royal Canin Sensitivity Controll, Hill’s z/d. Ha tudjuk, hogy kutyánk melyik táplálékösszetevőre érzékeny, akkor jól használhatóak például a Trovet tápjai, amelyek között olyanok is vannak, amelyek nem a szokványos fehérjeforrásokat tartalmazzák (pl.: fürj). Ha allergiás reakciókat észlelünk, mindenképpen látogassunk el az állatorvoshoz, akivel közösen kidolgozhatunk a kutya számára egy hatásos kezelési tervet, hiszen itt is minden eset egyedi. Forrás: haziallat.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem