Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Teknős a vízben

2014. január 08.

Teknős a vízben

Hazánkban a nagy népszerűségnek örvendő hüllők közé tartoznak a teknősbékák, legyen szó vízi- vagy szárazföldi teknősökről.

A két teknősfaj
különböző életmódot folytat, más környezetben szeretnek élni, és más
táplálékokra van szükségük. Nézzük meg, hogy milyen élettani sajátosságokkal
rendelkezik egy ékszerteknős, milyen táplálékot kell adnunk neki, és miket kell
elhelyeznünk az akváriumában.

Élettani sajátosságok                                                                                                                          


 


A vörösfülű ékszerteknős általában 15-20 évig él, és ekkorra
akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő. Életfunkcióikat, mint minden hüllőét
nagymértékben befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük
körülbelül 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Életfunkcióik
(pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten pedig
látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább az erős páncélzat jellemző. A páncél
egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és az ezt borító elszarusodott
lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el. Tüdejük feltűnően
nagy, a testtérfogatuk 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár
2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt, tehát nem kell megijedni, ha teknősünk
sokáig nem jön fel a vízből levegőért.



Tartás

A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős. Az
egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő, ha a víz mélysége nem
haladja meg a 10 cm-t, de a víznek körülbelül 28°C-osnak kell lennie. Később a
vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is
le tudjon bukni. Ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi
teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a
napon. Helyezzünk az akváriumba egy nagyobb követ, ami pár milliméterrel a
vízszint fölé emelkedik, hogy a teknős rámászhasson. Esetleg még egy lámpával
is megvilágíthatjuk. A kő behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az
akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, így könnyedén kimászhatnak az
akváriumból. 

Etetés

Az ékszerteknős ragadozó, de ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet
párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst, ugyanúgy ahogy
szárított rákkal, lisztkukaccal és hasonlókkal sem. Az ékszerteknős fő
táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat
vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már
szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy
teknősnek szüksége van. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni
csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel, salátával vagy gyermekláncfűvel.

 Tipp: Készítsünk
teknőspudingot! Figyelem, fontos, nem teknősből! 🙂

 Hozzávalók:

1 liter tej

– 5 db tojás                                                                                         

 

– 1 kg gyümölcslé                                  

– 0,5 kg marhamáj                                       

 


– 0,5 kg friss garnéla                   

– 1 kg tintahal

– 1 kg sovány halhús

– 4 db szupradin
kapszula (multi- vagy polivitamin)

– 420 g étkezési
zselatin

– 3 teáskanál őrölt
tengeri alga

– 2 liter víz

Elkészítés:

A halat, a garnélát,
és a növényeket sűrű pürévé turmixoljuk. A zselatint először kevés vízzel
lekeverjük, 1-2 óráig duzzadni hagyjuk, utána egy kis vízzel 70-80 fokon
feloldjuk, majd kevergetés mellett a sűrű pürét hozzá adagoljuk, végül az
egészet langyosra hűtjük. Csak ezután adjuk hozzá az ásványi anyag/vitamin
keveréket (pl. Vitakalk), és a 15-20 csepp vitamint, amit gyógyszertárban
szerezhetünk be (pl. Jolovit). Alaposan keverjük össze, majd öntsük ki 4-5 cm
magas tálkába, és szobahőmérsékleten 1 napig hagyjuk állni. Másnap pedig tegyük
be a sima hűtőbe 1-2 órára állni, majd vágjuk fel tetszés szerinti adagokra, és
végül fagyasszuk le. Forrás: teknosinfo.hu/wonder-paw.gportal.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem