Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Téli élet kisemlősökkel

2015. október 26.

Téli élet kisemlősökkel

Számos nyúlfajta, és akár a tengerimalacok is elviselik a télies időjárást, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számukra. Ugyanakkor, ha nem megfelelően készülünk fel erre az időszakra, az könnyen veszélybe sodorhatja kedvencünket, ezért csak különös körültekintéssel vágjunk bele a kinti tartásba téli hónapokban!

A nyulaknak és a tengerimalacoknak egyaránt szükségük van szoktatási időre, ha előtte más körülmények között tartották őket. Soha ne egyik napról a másikra tervezzük a kiszoktatást, és a legjobb, ha az egész folyamat nyáron, vagy legalább koraősszel történik, hogy a hideg napokra alkalmazkodhasson szervezetük a kinti körülményekhez. Minden átmenet nélkül kitenni egy állatot nagyfokú felelőtlenség.

 A kinti lak megfelelő szigetelése

A téli ketrec vastag, szigetelt falakat igényel. A jó szigetelés mellett fontos a megfelelő szellőzés is, mert ennek hiányában páralecsapódás keletkezhet, ami utat nyit a penészgombák elszaporodásához, ez pedig komoly egészségügyi problémákat okozhat. Egy megfelelő, strapabíró tető elengedhetetlen ahhoz, hogy a beázást elkerüljük. A nedves hideg nagyon veszélyes. A bejárathoz érdemes egy textildarabot tenni, ami segít bent tartani a meleget, ugyanakkor nem zárja el teljesen a levegő útját. Akár extra válaszfalat is beépíthetünk, így még jobban megóvhatjuk állatainkat a huzattól.

Szalma

A szalma kiváló szigetelő anyag, érdemes ezzel befedni a ketrec alját, a bejárathoz pedig extra adagot helyezni.

http://www.fressnapf.hu/fitfun-szalma-kisemlos-alom-30-l/

Higiéniai követelmények

A megfelelő tisztaság biztosítása nem csak az állatok közérzete, de a fertőzések elkerülése miatt is fontos. A szabályok hasonlóak, mint a lakásban tartott kedvencek esetében: hetente tisztítsuk ki alaposan ketrecet, végezzünk teljes alomcserét, mossuk ki a textíliákat és ügyeljünk arra, hogy ne használjunk az állatokra veszélyes tisztítószereket. A bélsárral és vizelettel szennyezett alomrészeket naponta távolítsuk el.

Friss levegőn

A kifutóban való játékra, futkározásra kedvenceinknek a téli időszakban is szüksége van. Ügyeljünk rá, hogy ez a terület is megfelelően szigetelt, de tágas és levegős legyen, és ami a legfőbb: fedett.

Minél több kalória, annál jobb

A hideg időjárás azt jelenti, hogy kedvenceinknek magasabb kalóriatartalmú ételekre van szüksége. Igyekezzünk ennek fényében összeválogatni napi eleségüket, illetve emelni a szokásos adagot, ha szükséges. Rendszeresen ellenőrizzük állataink kondícióját (ha lehet mérleggel) és ennek megfelelően módosítsuk az adagjukat.

Friss víz mindenekfelett

Télen naponta többször ellenőrizzük az állatok itatóit, mert a mínuszokban könnyedén befagyhat a víz. Ha golyós itatót használunk, külön ügyeljünk arra, hogy a kis fémdarab se jegesedjen be.

http://www.fressnapf.hu/anione-kisemlos-itato-szivecskes-100-ml/

http://www.fressnapf.hu/anione-termo-borito-szelepes-onitatohoz/

Figyeljünk a betegekre!

Csak egészséges, életerős egyedek esetén gondolkodjunk kinti tartásban. Az hűvös éjszakák beköszöntével az egész állatcsapatot vigyük állatorvoshoz, hogy megbizonyosodjunk róla, nem tesszük ki extra veszélynek egyetlen négylábúnkat sem. Az idő közben megbetegedő állatkákat vigyük be a lakásba, és felépülésük esetén is leghamarabb tavasszal helyezzük vissza a kinti ketrec lakói közé.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem