Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Téli praktikák: hibernálás és megdermedés

2017. október 30.

Téli praktikák: hibernálás és megdermedés

A zord tél közeledtével érdemes szót ejtenünk az állatok lehűlő időjárásra adott reakcióiról. Különböző állatfajok más-más módon alkalmazkodnak a hőmérséklet-változáshoz: az emlősök egy része téli álmot alszik, a vándormadarak melegebb éghajlatra repülnek, míg a hüllők és ízeltlábúak többnyire megdermedve töltik a hideg hónapokat.

Az emlősök egy része a hideg évszak beköszöntével téli álomra hajtja a fejét. Télen a táplálékszerzési lehetőségek jelentősen csökkennek, ezért az állatok a barátságtalan hónapok előtti időszakban a túléléshez elegendő zsírmennyiséget halmoznak fel. A téli szunnyadás előtt fontos, hogy az emlősök elég extra tápanyagot halmozzanak fel testükben, hiszen a szervezetüket az elraktározott zsírtartalékok segítségével működtetik. Ebben az időszakban testhőmérsékletük és szívverésük a körülményekhez alkalmazkodva redukálódik.

Vannak azonban szunyókáló típusú emlősök is, akik annyiban különböznek a hibernálódóktól, hogy testhőmérsékletük nem csökken jelentősebben és nyugalmi állapotukból könnyedén felébreszthetők. Az ébredés ebben az esetben azonban végzetes is lehet, hiszen a mozgás sok energiát igényel, így megtörténhet, hogy nem jut elég tartalék a teljes nyugalmi időszakra.

A hidegvérű állatoknak melegre, napsütésre van szükségük ahhoz, hogy anyagcseréjük és emésztőrendszerük ideálisan működjön. A téli hónapokban viszont nekik is alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez. A hüllők a rideg évszak átvészelésére bevetett stratégiájának fontos lépése a megfelelő hőmérsékletű rejtekhely felkutatása. Amint sikerül alkalmas kuckót találni, életfunkcióik lecsökkennek és megmerevednek. Ebben az állapotban testhőmérsékletük a környezetükhöz idomul, szervezetük anyagcseréje pedig minimálisra csökken. Bizonyos hüllőknek nincs szüksége előre felhalmozott táplálékmennyiségre, ugyanis ebben a statikus helyzetben elenyésző mértékű energiát vesz igénybe a szervezetük működése. Kedvenc hüllőnk teleltetésére ajánlott nagy hangsúlyt fektetni és szakértői javaslatot igénybe venni, mivel különböző fajoknak eltérő igényeik lehetnek. Amennyiben ezek az igények nem teljesülnek, kisállatunk akár el is pusztulhat, ezért fontos az előzetes informálódás. Vannak fajok, amelyeknek feltétlenül szükséges a nyugalmi időszak, vannak olyanok, amelyeknél ez nem kötelező, csak a sikeres szaporításukhoz szükséges, és vannak olyan fajok is, amelyek egyáltalán nem igényelnek nyugalmi időszakot, mert természetes élőhelyükön erre nincs szükség.