Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Téli sportok kedvenceinkkel

2018. január 03.

Téli sportok kedvenceinkkel

A rendszeres mozgás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen az ember és az állat szervezetének egyaránt szüksége van rá. Szerencsére akadnak olyan sportok, illetve aktív gyakorlatok, melyeket télen is bátran kipróbálhatunk négylábú barátainkkal. Persze fontos, hogy ügyeljünk arra, valóban jól érzi-e magát közben az eb, szükség esetén pedig egyeztessünk az állatorvossal.

Ha szeretünk síelni, kutyusunk pedig élvezi a futást, akkor e kettő például remekül párosítható a nem túl meredek, nem túl zsúfolt hófedte területeken. Ezt a sportot angolosan skijöringnek nevezik. A megfelelő heveder, hám és póráz elengedhetetlen kiegészítők a sílécek és botok mellett. Ilyenkor nem kézben fogjuk a pórázt, hanem a derekunkon lévő hevederhez rögzítjük. Csak akkor ajánlott kipróbálni ezt a mozgásformát, ha mi nagyon profi síelők vagyunk, kutyánk pedig nagyon jól nevelt és szófogadó, megbízható, nem ijedős, különben nem biztos, hogy végig talpon maradunk és meglehetősen balesetveszélyes is. A sípályák többségére nem lehet kutyát vinni, olyan helyeken pedig ahol sokan síelnek szintén nem ajánlatos ezt a mozgásformát gyakorolni. A sífutás egy csendes erdőben akár póráz nélkül egy olyan tevékenység, ami biztonságosabb a síelésnél, mert ott nincsen akkora sebesség és a kutya számára is nyugodtabb.

Amennyiben a sílécekről inkább lemondanánk, az sem gond, választhatjuk egyszerűen a futást is. A téli, havas terepen még izgalmasabb a kocogás, főleg, ha háziállatunkat is magunkkal visszük. Próbáljunk olyan tempót diktálni, amely mindkét fél számára megfelelő.

Egyes kutyafajták, például a huskyk, szánhúzáson is szívesen részt vesznek. Ha komolyan érdekel minket ez a sport és bundás barátunk is jó benne, akkor érdemes a témához kapcsolódó egyesülethez is csatlakoznunk és akár szánhúzó versenyeken is indulhatunk. Komolyabb megmérettetés előtt az állatorvos véleményének kikérése elengedhetetlen.

A skijöringnél és a szánhúzásnál használt speciális hám és heveder remekül jön akkor is, ha a bikejöring mellett döntünk. Ez esetben mi kerékpárral kell, hogy útnak induljunk, kutyánk pedig ahhoz rögzítve jön majd velünk. Ilyesmit csak olyankor csináljunk, ha szárazok az utak, nincs hó és jég. Egy esetleges csúszás akár a kutya, akár a biciklis részéről komoly baleseteket okozhat mindkét félnek. Télen-nyáron, a szabadban és a lakásban egyaránt érdemes gyakorolnunk kutyusunkkal az orrmunkát. Ebben bármelyik eb részt vehet, amelyik szeret szimatolni. Használjunk különleges illatokat, például nyírt, ánizst vagy szegfűszeget, rejtsük el őket, és kérjük meg kedvencünket, hogy keresse meg őket. Ha sikerrel jár, ne feledkezzünk meg a jól megérdemelt jutalomról!

PREMIERE csirke 60g

Az agility edzések is végezhetők kint és bent egyaránt. Ha nagytestű, hosszú szőrű kutyánk van, bátran töltsünk vele egy kis időt a szabad ég alatt, kistermetű, rövid szőrű eb esetén pedig a lakáson belül is építhetünk egy kisebb ügyességi pályát. Segítségül hívhatunk hozzá székeket, vödröket, takarót, hullahopp karikát és más tárgyakat is, amikhez tudunk kötni valamilyen gyakorlatot. Ügyeljünk arra, hogy az akadályok stabilak legyenek és a padló se legyen csúszós. A sikeres feladat után, esetleg közben, motivációként, kínáljuk háziállatunkat jutalomfalatokkal.

Az esős és szeles napokon érdemes fedett kutyafuttatót keresnünk, és ott hagynunk, hogy az eb levezethesse a felesleges energiáit, vagy akár egy kutyaiskolába is beiratkozhatunk négylábúnkkal. Az utóbbi nem csak kellemesen lefárasztja a kutyust, hanem a szellemi fejlődéshez is hozzájárul.

Forrás: vetstreet.com