Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Téli túra kisemlősökkel

2015. november 20.

Téli túra kisemlősökkel

Ha több napos utazást tervezünk télen, és nem lesz otthon senki, aki gondját tudná viselni kisemlősünknek, akkor bizony ő sem maradhat a lakásban. Akár egy ismerősünknél tölti majd a napokat, akár magunkkal visszük őt, a hideg idő miatt nagyobb figyelmet kell fordítanunk a szállítására, mint általában.

Amikor beköszönt a tél, figyelnünk kell arra, hogy rágcsálónk továbbra is megfelelő hőmérsékleten töltse a mindennapokat, ez egy lakáson belül általában biztosított. A téli szellőztetéskor soha ne hagyjuk kisállatunk ketrecét vagy terráriumát abban a szobában, ahol kinyitottuk az ablakot, vagy meleg takarókkal takarjuk le a szellőztetés idejére. Olyan helyet kell keresnünk számára, ahol biztosan nem éri huzat és nincs nagy hőmérsékletingadozás, ezekre nagyon érzékenyek a kisállatok. Ugyanakkor az sem jó, ha túl meleg helyen tartjuk kedvencünket, tehát ne helyezzük ketrecét közvetlenül hősugárzó, fűtőtest közelébe se. Tegyünk be terráriumába vagy ketrecébe a szokásosnál több forgácsot vagy pelletet, ami nem csak jól szigetel, hanem a hörcsögök például kiválóan bele is tudják fészkelni magukat.

http://www.fressnapf.hu/multifit_natur_faforgacsalom_500l/

Ilyenkor kifejezetten praktikusak a textilből készült kis függőágyak és alagutak, amelyekben akár melegedhet is a kisállat.

http://www.fressnapf.hu/anione-fuggoagy-kisemlosoknek-49×21-cm/

Kívülről helyezhetünk melléjük meleg vizes üveget, ha a hőmérsékleti viszonyok ezt átmenetileg indokolják, ami hosszú ideig képes kellemes hőmérsékletet biztosítani kedvencünk számára. Az efféle melegítő eszközöket soha ne helyezzük a ketrec belsejébe, ugyanis úgy már túlságosan felmelegítheti kedvencünket, és az is lehet, hogy kirágja, és a kifolyó vízben megfulladhat vagy megfázhat.

Jó ötletnek tűnhet például estére, ha a fűtést alacsonyabb hőfokra állítjuk, egy takaróval vagy pléddel letakarnunk a rágcsáló ketrecét, de ügyeljünk arra, hogy kisállatunk ne tudja megrágni azt.

Ha utazásra kerül sor, akkor is hasonló szempontokra kell odafigyelnünk, mint a benti tartás esetében. Válasszunk olyan szállítóeszközt, amelyik nagyrészt zárt, így jobban védi kedvencünket. A szállító típusától függően helyezzünk bele forgácsot vagy valamilyen puha anyagot, amihez jóérzéssel hozzábújhat kisállatunk és melegen tartja őt. Ha valamiért vizes lesz a forgács vagy az anyag, akkor azonnal cseréljük ki, mert lehűlést okozhat és megbetegedhet kedvencünk.

Ne tegyük be rágcsálónkat addig az autóba, amíg a gépkocsi belseje fel nem melegedett. Indulás előtt körülbelül 15 perccel már kapcsoljuk be járművünk fűtését, hogy megfelelő legyen kedvencünk számára a hőmérséklet már az első percektől kezdve. A szállítódoboz mellé az autóban is elhelyezhetünk meleg vizes palackot.

Lehetőleg még alaposan kibélelt szállítódobozzal se tegyünk meg hosszabb sétát kedvencünkkel, mert a hidegben, illetve a hirtelen hőmérséklet-változásban könnyen megbetegedhetnek.

A megfelelő hőmérséklet biztosítása mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a hosszabb út során szüksége lesz kedvencünknek friss ivóvízre és eleségre is. Az út hosszától függően többször is álljunk meg, és győződjünk meg arról, hogy nem folyt ki a víz a szállítóba, és nem hűti-e a kisemlőst. Ilyenkor semmiképpen se itatótálkát tegyünk be kisállatunknak, mert ha stresszes lesz, valószínűleg kiborítja, hanem a speciálisan rágcsálóknak készült önitatót, amit felszerelhetünk a szállítódoboz oldalára vagy ajtajára.

http://www.fressnapf.hu/anione-kisemlos-itato-100-ml/

Ha kisemlősünk viselkedésén bármilyen változást figyelünk meg, esetleg elkezd tüsszögni, azonnal forduljunk vele állatorvoshoz.

Forrás: northstarrescue.org