Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Téli veszély, cicabaj!

2014. november 05.

Téli veszély, cicabaj!

Kandalló előtt, meghitt fényben doromboló, apró cicus. Idilli kép, igaz? Pedig számos veszélyt rejt magában, és a macska számára maradandó sérüléseket is okozhat. Kövesse tippjeinket, hogy biztonságosan teljenek a hideg téli esték!

A macskák nagyon kíváncsi jószágok. Akár kicsik, akár nagyok, szívesen belemásznak mindenbe, felugranak mindenhová és vonzza őket minden meleget sugárzó felület. Ha szerencséjük van, nem történik bajuk, ám a gazdi felügyeletének hiánya akár életveszélybe is sodorhatja a bundás kis állatokat.

A hűvös estéken szívesen gyújtunk gyertyát. A lágy fény, a kellemes illat megnyugtatja a szobában tartózkodókat, a túl érdeklődő cicust pedig megégetheti. Nemcsak bajszát, orrát, hanem akár mancsát is megperzselheti a forró lángnyelv, ami fájdalmas, hólyagos sebeket okoz. Ezért sose hagyjuk magára kedvencünket egyetlen gyertyával sem, mert amellett, hogy az állat kárt tehet magában, még lakástüzet is okozhat.

Hasonlóképp a kandalló és más, forró fűtőtestek (konvektor, cserépkályha) is okozhatnak égési sérüléseket, ha a macska kíváncsiságból túl közel megy hozzájuk, vagy leheveredési szándékkal felugrik a párkányukra. Szerencsés esetben azonnal leugrik a perzselő felületről, és legközelebb óvatosabb lesz, de azért jobb, ha a tulajdonosok sem hagynak teret a túlzott melegedési igénynek. Mivel fűtésre szükség van, biztonsága érdekében inkább gondoskodjunk arról, hogy a cica a melegforráshoz közel pihenhessen.

http://www.fressnapf.hu/anione-radiator-cicafekhely-pluss/

Helyezzük kosarát, fekhelyét a kandalló, konvektor vagy kályha közelébe, úgy, hogy biztonságos távolságban legyen, miközben az állat maradéktalanul élvezheti a fűtőtestek nyújtotta kényelmet.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicafekhely-rozsas-mintaval/

A színtelen, szagtalan gyilkos gáz, a szén-monoxid nemcsak az emberekre nézve veszélyes. A tüzelőanyag elégetéséből származó melléktermék kisállatainkra éppolyan veszedelmes. A fűtőberendezések, gázzal működő vízmelegítők, kandallók egyaránt jelenthetnek kockázatot, de akár a garázsban álló, beindított autó is súlyos mérgezést okozhat helyiségben alvó macska számára. Ezért inkább ne indítsuk be a zárt helyen álló autót, amíg a garázsajtó elől ellapátoljuk a havat. Odafigyeléssel megelőzhető a gazdik és állatok számára egyaránt veszélyes szén-monoxid-mérgezés, ezért mindig ellenőriztessük a gázzal működő készülékeket, szellőztessünk rendszeresen és sose hagyjuk egy légtérben négylábú barátainkat a beindított autóval. Léteznek nagyon jó szén-monoxid riasztó berendezések, érdemes egyet beszerelni az egész család biztonsága érdekében.

Az autó más veszélyeket is rejteget a cicákra nézve. A nemrég leállított motor ugyanis kellemes meleget sugároz, ami mágnesként vonzza a macskát. Szerencsés esetben az állat csak a motorháztetőre heveredik, rosszabb esetben viszont bemászik, közvetlenül a hőforrás mellé, és összegömbölyödik a motor körül. Ez akkor lehet veszélyes, amikor ismét beindítjuk a járművet. Ha kedvencünk hajlamos ilyesmire, indulás előtt mindig nézzünk be a motortérbe, és kocogtassuk meg a motorháztetőt, hogy a cica felébredjen és időben elhagyhassa a veszélyes területet.

Források: puppies.about.com / petmd.com