EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Téli lábápolás egyszerűen: egészséges mancsok télen is

2014. január 20.

Téli lábápolás egyszerűen: egészséges mancsok télen is

A természet kutyáinkat igencsak jég- és hóálló manccsal áldotta meg. Ezzel együtt szükségük van némi segítségre, hiszen meg kell védenünk őket a télen kiszórt só és durva homok káros hatásaitól.

Kutyánk jó közérzete szempontjából rendkívül fontos, hogy egészséges mancsokon, körmökön és talppárnákon közlekedjen. Ezért a természet úgy konstruálta meg az ember legjobb barátjának lábait, hogy bírják a hideget és a velejáró jeget, havat. Általában az sem jelent számukra problémát, ha órákig kint sétálnak a gyönyörű havas télben. Sőt, a legtöbb kutya imád hancúrozni a mély hóban.


Természetesen a kutyaláb körmei és talppárnái közel sem védettek annyira, mint a mi vastag téli lábbelibe bújtatott lábunk. A só, a homok és a jégdarabok a lábujjak közé tapadhatnak, ami különösen árt négylábú barátaink mancsának, tekintettel arra, hogy ezek az anyagok finom repedéseket és horzsolásokat okoznak a bőr felületén, ami nemcsak nagyon fájdalmas, hanem fertőzés forrása is lehet. A legjobb, ha ilyenkor is kézben tartjuk a dolgokat – szerencsére a kutyatulajdonosok könnyen megelőzhetik ezeket a veszélyeket.

A séta előtt felvitt megfelelő mancsápoló krém olyan védőréteget képez, amelyik lezárja az apró hámsérüléseket. Így a szóráshoz használt só már nem tud behatolni a mancs bőre alá, és nem tudja azt kiszárítani. Bár a tőgykrém, a szarvasfaggyú és a vazelin is megfelelő, ezeket csak ideiglenesen vagy végső esetben használjuk, mivel a speciális mancsápoló kenőcsök összetételük révén jobban megfelelnek a kutyabőr igényeinek. Mellesleg, nemcsak télen érdemes használni ezeket a kenőcsöket, nyáron is védik a bőrt a kiszáradástól.

A mancsok megtisztítása séta után
Az útszóró só eltávolításának legjobb módja, ha séta után langyos vízzel lemossuk kedvencünk mancsait. Az, sajnos, nem elég, ha lábait szárazra dörgöljük, mert az apró sókristályok feltapadhatnak a mancsokra és kiszáríthatják a talppárnákat, egyre több repedést hozva létre rajta. Épp ezért próbáljuk meg minden séta után langyos vízzel leöblíteni kutyánk mancsait. Ha az érintett nincs oda azért, hogy a hátsó lábait emelgessék, akkor vegyük rá, hogy sétáljon át egy meleg vízzel teli lavóron. Ez többnyire elegendő is ahhoz, hogy a só nagy része lejöjjön a lábairól. A száraz kutyamancsot ismét kenjük be védőkrémmel.

Körömközi szemle

Amikor kutyusunk télidőben sántítani kezd, annak jórészt valamilyen idegen test lehet az okozója. Ha a talppárnák közé kellemetlenül befúródott apró kőszilánkokat, illetve jégkristályokat nem távolítjuk el időben, akkor érzékennyé válhat a kutyaláb. Lehet, hogy a mancsait folyton nyalogató, sőt harapdáló kutya tappancsain már ki is alakult valamilyen gyulladás. A fertőzés megelőzésének legjobb módja, ha gondosan megvizsgáljuk a körmök közeit, és – hacsak lehetséges – mindent kipiszkálunk onnan. Az is sokat segíthet, ha lenyírjuk a talppárnák közti szőrt, ugyanis minél hosszabb, annál könnyebben beleragadhat mindenféle veszélyes anyag. Másrészről viszont a mancs felső részén nőtt hosszabb szőr általában nem jelent problémát, és jobb, ha meghagyjuk télire.

A sérülések fertőtlenítése
Nem kell aggódni amiatt, hogy a kutya bőrén kisebb sérüléseket fedezünk fel. Ezek általában nagyon gyorsan gyógyulnak és könnyen kezelhetők. A fertőzés megelőzése érdekében fertőtlenítsük az érintett területet és kenjünk rá egy kevés kenőcsöt. Csak akkor vigyük el a kutyát az állatorvoshoz, ha a felület elfertőződik vagy a kutya állandóan nyalogatja.

Ugyanakkor rendes körülmények között az is elegendő, ha rendszeresen ellenőrizzük a mancsokat. Csak egy kis odafigyelés kérdése, hogy legjobb barátunk mancsai egészségesek maradjanak, és a séta még télen is – hó ide, jég oda – öröm legyen a számára.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem