Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Télköszöntő tippek nyuszitulajdonosoknak

2015. november 12.

Télköszöntő tippek nyuszitulajdonosoknak

A vadon élő nyulaknak annyira vastag bundájuk lesz télre, hogy szinte könnyedén átvészelik a fagyos napokat. Az üregi nyúl a zimankóban földalatti lyukakban húzza meg magát, ahol a hőmérséklet viszonylag kedvező és állandó. A házi-és törpenyulak azonban gazdáik segítségére szorulnak – ehhez adunk tippeket.

A nyulak egész jól meg tudnak birkózni a hideggel, kivéve, ha lakhelyük huzatos vagy nedves helyen van. Ilyen környezetben a nyuszi súlyosan megbetegedhet, légúti és húgyúti problémák léphetnek fel, vagy akár komoly ízületi gyulladást is kaphatnak. A szükséges minimális hőmérséklet 10-15 °C között van számukra, ennél hidegebb helyiség nem megfelelő. Ha kedvencünket kint tartjuk, mindenképpen szerezzünk be ponyvát a ketrecre, amely megvédi a huzattól, a hótól és az esőtől, továbbá a meleget is bent tartja. Ha kinti faketrecünk van, figyeljünk arra, hogy ne ázzon be az alja, és kezeljük le a nyuszira nem ártalmas festékkel, amely meggátolja, hogy a fa megszívja magát vízzel. A ketrec belsejébe behelyezhetünk a tapsifülesnek takarót, vastagabb réteg szénát vagy szalmát, amely szigeteli a ketrec alját. Ha benedvesedik a takaró vagy a széna, mindenképpen cseréljük ki, mert megbetegedhet a nyuszi.

Ha lakásban tartjuk kedvencünket, akkor figyeljünk arra, hogy szellőztetéskor ne érje őt közvetlenül a huzat, mert könnyen megfázhat. Tudnunk kell, hogy a nyuszi a túl meleget sem szereti, így semmiképpen se helyezzük ketrecét a radiátor mellé – ez ráadásul balesetveszélyes is lenne. Igyekezzünk olyan helyet találni, ahol a lehető legkisebb a hőmérséklet-ingadozás.

Akár bent, akár kint tartjuk a nyuszit, nagyon fontos otthonának tisztán tartása. A nyuszi WC-t napi rendszerességgel cseréljük, a többi almot elég lehet hetente eltávolítani. Kinti nyúl esetében a nedvesedés és fagyás miatt indokolt lehet a sűrűbb alomcsere.

Készüljünk fel arra is, hogy a kinti nyuszinak a megszokottnál több élelemre lesz szüksége a téli hónapokban, hiszen testük melegen tartása több energiát emészt fel. Válasszunk prémium minőségű tápot, amely tartalmaz minden olyan tápanyagot, ásványi anyagot és vitamint, amire a nyuszinak szüksége van.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-torpenyul-eleseg-500g/

Mindig legyen a szénatartóban elegendő mennyiségű széna. Vigyázzunk, hogy ne legyen nedves, esetleg penészes, mert az megbetegíti kedvencünket.

Melegebb időben elég, ha naponta kap a nyuszi friss vizet, a fagyos napokon viszont többször is ellenőriznünk kell az itatót, mert rövid idő alatt befagyhat a víz. A jeges itatót forró vízbe helyezve percek alatt kiolvaszthatjuk. Előfordulhat, hogy a víz nem fagyott meg az üvegben, de a fémcsőben lévő kis golyó már nem mozdul, így minden ellenőrzéskor győződjünk meg arról, hogy az itató megfelelően működik. Érdemes beszereznünk tartalék itatót is, ugyanis a műanyag a fagyott víz hatására könnyedén elrepedhet és használhatatlanná válhat.

Ha bármi furcsát észlelünk nyuszinkon, étvágytalanná, levertté válik, vagy nem fogyaszt elegendő vizet, mindenképpen azonnal forduljunk állatorvoshoz! A téli időben a betegségek hamarabb legyengítik az állatokat.

Forrás: rabbitrehome.org.uk / rspca-bristol.org.uk

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem