Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tengeri-e a tengerimalac? Avagy kedvencük és a fürdetés

2015. július 14.

Tengeri-e a tengerimalac? Avagy kedvencük és a fürdetés

Bár nevükből ítélve azt gondolhatjuk, hogy a tengerimalacok egyik kedvenc időtöltése a fürdés, ez valójában közel sincs így. A legtöbb tengerimalac nem kedveli a vizet, és stresszessé válik, ha fürdetésre kerül sor, ezért nagyon figyelmesnek kell lennünk velük a mosdatás során. Szerencsére a tengerimalac tiszta állat, így, ha betegség miatt az állatorvos nem rendelkezik másképp, elég akkor megfürdetni őket, ha piszkosak lettek. Ha nincs semmi baj, akkor ne fürdessük őket fél évnél gyakrabban.

Amire szükségünk lesz:

  • meleg víz
  • csap, kád vagy lavór
  • kisállat sampon
  • törölköző és mosdató rongy
  • fésű, esetleg karomvágó

http://www.fressnapf.hu/anione-kisemlos-apolo-szett/

  • egy pohár (amivel gyengéden le lehet önteni őket)
  • finomságok

http://www.fressnapf.hu/real-nature-snack-kisallatoknak-pitypanggal-60g/

  • meleg hely, ahol megszáríthatjuk őket
  • hajszárító alacsony fokozatra állítva

A fürdetés előtt készítsük elő a megfelelő helyet és eszközötöket a tengerimalac számára. A legegyszerűbb, ha a fürdőszobai csapban vagy kádban történik a mosdatás, így érdemes ott előkészíteni a terepet. Természetesen fürdethetjük állatkánkat lavórban is, a lényeg az, hogy ne tudjon kiugrani belőle a tengerimalac. Fontos, hogy az ajtó és az ablak végig csukva legyen, nehogy huzatot kapjon kedvencünk.

Egyszerre mindig csak egy tengerimalacot fürdessünk, mert ha félnek, és frusztráltak lesznek, akkor akár meg is sérthetik egymást a vízben.

Mielőtt beletennénk állatkánkat a langyos vízbe, próbáljuk megnyugtatni, simogassuk, beszéljünk hozzá. Ha nagyon idegesnek tűnik, adhatunk neki egy kis darab uborkát, vagy valami olyat, amit nagyon szeret. Célszerű a csap vagy a kád aljára egy kis törölközőt helyezni, hogy ne csússzon meg kedvencünk lába.

Miután benedvesítettük a szőrét, óvatosan masszírozzuk át a tengerimalacot kisállat samponnal, vigyázva, hogy fülébe, szemébe és szájába ne kerüljön folyadék. Ha kedvencünk fejéről is el kell távolítanunk valamilyen szennyeződést, azt óvatosan, egy nedves ronggyal tehetjük meg. Kizárólag olyan sampont válasszunk, ami használható kisállatok fürdetésére is, mert a tengerimalacok bőre rendkívül érzékeny, így a nagyobb állatoknak vagy babáknak szánt samponok irritációt okozhatnak. A sampont folyó vízzel, alaposan öblítsük ki a tengerimalac szőréből, mert a rajta maradt samponmaradék szintén irritációt válthat ki.

Miután elkészültünk, vegyük ki kedvencünket a vízből, és egy száraz törölközővel, gyengéd mozdulatokkal itassuk le róla a vizet, amennyire csak tudjuk. Figyeljünk arra, hogy folyamatosan melegen tartsuk az állatot. Ha nem ijed meg, akkor akár hajszárítót is használhatunk, kizárólag a legalacsonyabb hőfokon és a legkisebb sebességgel, hogy véletlenül se fújjunk forró levegőt a malacka bőrére. A megfelelő hőmérsékletet kezünkkel ellenőrizhetjük.

Különösen hosszabb szőrű tengerimalacok esetében javasolt egy fésű használata is, hogy szőrükben ne legyenek csomók, és teljesen ápolttá varázsoljuk őket.

Forrás: petco.com