Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tengerimalac tippek

2018. október 04.

Tengerimalac tippek

Ha szeretnénk valamilyen kisméretű háziállatot tartani, a tengerimalac kiváló választás lehet. A tengerimalacok tömzsi, mókás, szeretnivaló kis lények, akik hamar jókedvre derítik az egész családot. Ám, mielőtt még befogadnánk egy cuki rágcsálót, érdemes megfogadnunk néhány hasznos tippet.

 1. A tengerimalacok társas lények, egyedül magányosnak érzik magukat, ezért mindenképpen legalább két kisállatot tartsunk együtt. Ha nem szeretnénk szaporulatot, akkor ügyeljünk arra, hogy két nőstényt vagy két hímet vigyünk haza. Jó megoldás még, hogy ivartalanított hímet tartunk együtt egy vagy több nőstény állattal. Az ivaros hímek verekedhetnek egymással, addig, amíg ki nem alakul a rangsor, főleg akkor, ha azonos korúak.
 2. A legjobb hely a tengerimalacok számára a lakáson belül van egy tágas, közvetlen napsütéstől és huzattól védett ketrecben. Az esős, havas, szeles időjárás nem érinti túl jól a malackákat sem.
 3. A nagy ketrec azért fontos, hogy a kis szőrgombócoknak elegendő helyük legyen játszani, mozogni. Nagyobb helyen sokkal jobban érzik magukat és kevésbé valószínű, hogy elhíznak.
 4. Mivel kifejezetten szociális állatok, ezért igyekezzünk olyan helyet találni számukra, ahol gyakran tartózkodunk. Lehet ez egy folyosó is vagy a nappali.
 5. Gyakran simogassuk meg kedvenceinket és beszéljünk hozzájuk, így érzik majd a szeretetünket.
 6. Nem kellenek drága játékok ahhoz, hogy a malackák boldogok legyenek. A wc papír gurigák és a kartondobozok különösen szórakoztató kiegészítők lehetnek számukra.
 7. Bár a nevükben szerepel a „malac” szó, nem szeretnek piszkosak lenni, azért fontos, hogy naponta egyszer távolítsuk el az ürüléket a ketrecükből.
 8. A ketrec aljára forgács helyett remek választás lehet a pormentes, friss széna, ami alomként és fogkoptató, emésztést serkentő élelemként egyaránt képes funkcionálni.
 9. Az itatáshoz a legjobb két tengerimalac esetén egy 500 ml-es golyós kisállat itató. Arra figyeljünk, hogy minden nap cseréljük ki benne a vizet.
 10. A tengerimalacok szervezete az emberhez hasonlóan nem tudja előállítani a C-vitamint, ezért nekünk kell gondoskodni a megfelelő bevitelről. A minőségi tengerimalac tápok tartalmaznak C-vitamint és léteznek kifejezetten számukra gyártott vitaminkészítmények. Legjobb, ha a malacok ivóvizébe hetente egyszer adagolunk C- vitamin készítményt, így biztosan megelőzhető a hiánybetegség. A nyúltáp nem megfelelő számukra.
 11. Alapvető táplálékuk a jó minőségű széna és a jó minőségű pelletált tengerimalactáp.

Real Nature zöld réti széna 1kg

Real Nature tengerimalac eleség 1,5kg

Zöldéget, gyümölcsöt csak nasiként, nagyon kis mennyiségben fogyaszthatnak. Gabonamagvakat, és olyan tápot, ami ezeket tartalmazza, ne adjunk kedvencünknek. Nyáron a malackák szívesen fogyasztanak a kertben található zöldek közül, de győződjünk meg arról, hogy nem érte semmilyen vegyszer a fogyasztásra szánt növényeket, illetve az is fontos, hogy ne legyenek nedvesek, mert akkor puffadást okozhatnak.

 1. Ne használjunk jutalomfalatként csokit vagy egyéb emberi élelmiszert, válasszunk helyettük pitypangot vagy valamilyen egyéb, ízletes fűszernövényt.
 2. Időnként le kell vágnunk a karmokat, amihez speciális karomvágóra lesz szükség. Az első manikűrhöz bátran kérjük állatorvos vagy kisállatkozmetikus segítségét.
 3. Figyeljünk kedvenceink súlyára, fogaikra, viselkedésükre, általános megjelenésükre, és jegyezzünk fel minden változást, amit észlelünk.
 4. Forduljunk állatorvoshoz, ha az alábbiak közül bármelyiket felfedezzük: étvágytalanság, fogyás, hasmenés, könnyező szemek, nyálfolyás, száraz vagy hámló bőr, kopaszodás, légzési problémák.

 

Forrás: northwichvets.co.uk