Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Térhódítás kandúrmódra: figyeljük a jeleket!

2016. április 18.

Térhódítás kandúrmódra: figyeljük a jeleket!

A hím macskák területük megjelölését egyfajta kommunikációként használják. Ez a kommunikáció több célt is szolgálhat, illetve több tényező is kiválthatja. A terület, melyet megjelöltek, más kandúrok számára főként tiltott zónát jelent, a nőstények felé viszont akár csalogatásként is szolgálhat a párzási időszakban.

A cicák többféleképpen is jelölhetnek. A gazdi számára igen zavaró jelölési formák a vizelettel való megjelölés, avagy a spriccelés, és a karmolás, melyeket a lakásban valószínűleg a bútorokon is elvégeznek. Kevésbé kellemetlen jelölési forma a dörzsölődés, mellyel nem hagynak az ember számára is bűzös nyomot maguk után úgy, mint a spricceléssel. Bújással és dörzsölődéssel a minitigris nem csak a környezetében lévő tárgyakat jelölheti meg, hanem a gazdiját is, akit szeret.

A macskáknak a testük több részén is találhatóak mirigyek, ezzel magyarázható ez a mindent megjelölő viselkedés. Azt az illatanyagot, amelyet ezek a mirigyek kiválasztanak, feromonnak hívjuk. A feromonok elengedhetetlenek a cicák kommunikációjához. Azzal csalogatják magukhoz a cimborákat és a nőstényeket, egyfajta kényelmet biztosít számukra, és így jelzik a többiek felé, hogy kinek hol a helye.

Ilyen feromonokat tartalmazó mirigyek vannak például az homlokukon és az arcukon. Ezt a fajta jelölést barátkozás szempontjából szokták használni. Ilyenkor a fejükkel bökdösik társukat, esetenként a gazdájukat, vagy pedig a nyakukkal dörgölőznek hozzájuk. További mirigyek vannak a mancsaikon és a fenekükön. Tehát jó, ha tudjuk, hogy amikor összekarmolnak valamit, akkor nem csak élesítik a karmaikat, hanem bizony szagmintát is hagynak maguk után.

A vizelettel való jelölést nem szabad összetéveszteni a bepisiléssel. Ha a kandúr jelölni akar, akkor nem csak egy tócsát hagy hirtelen maga után a padlón. Ha megfigyeljük, láthatjuk, hogy először megszimatolja a célpontot, majd megfordul, felemeli a farkát, és spriccel. Ez sajnos odabent történhet a falra, a bútorokra, az ajtókra, az ablakokra és más tárgyakra egyaránt, átható, eltávolithatatlan szagot hagyva maguk után. Kinti cicák esetén szinte bármit megjelölhetnek környezetükben, de szabadtéren az ember számára ez általában nem zavaró.

Figyeljünk a jelekre. Ha a cica elölről jelöl, vagyis a fejét és a nyakát használja, akkor az pozitív, és barátságot, szeretetet jelent, ha viszont a hátsóját használja, spriccel, akkor az általában negatív, és a távoltartás a cél.

A kandúrok térhódítását a tavasz érkezésével egyre többen megtapasztalhatjuk, hiszen ilyenkor elkezdenek tüzelni a nőstények, így ha van nőstény cica a közelben, akkor az odavonzza a környékre a hím macskákat. Ez akár területi harcokat is eredményezhet, ezért érzik fontosnak a kandúrok a jelölést, azokon a helyeken, ahol úgy gondolják, ők a tulajdonosok. Egy tüzelő nőstény macskának viszont ez akár csábító is lehet.

Ha szobatigrisünk területhódítása az otthonunkban zavarónak és véget nem érőnek tűnik, akkor érdemes lehet ivartalaníttatni őt. Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek számít, és több súlyos betegség, illetve a nem kívánt szaporulat is megelőzhető vele, tehát több szempontból is érdemes elvégeztetni.

Kinti hím macskánkra fokozottan figyeljünk, mert tavasszal gyakoribbak a kandúrharcok, amikben a gyengébb fél komolyabban is megsérülhet, és akár állatorvos segítségére is szükség lehet.

Forrás: thedailycat.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem