Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Természetes táplálás idősödő kutyusoknak

2016. szeptember 02.

Természetes táplálás idősödő kutyusoknak

Az idő múlását nemcsak az emberek érzik meg: ahogy kutyusunk öregedni és lassulni kezd, úgy alakulhatnak ki nála különböző betegségek és súlyproblémák. Mivel az állat kevesebbet mozog, így általában az elhízástól kell tartanunk, de az is előfordulhat, hogy kedvencünknek egyszerűen elmegy a kedve az evéstől.

Ha egy kutya alultáplálttá válik, az ránézésre is hamar észrevehető lesz. Ha rápillantunk oldalról az ebre, és látjuk a bordáit vagy a csípőcsontját, akkor bizony elkezdett fogyni a kutyusunk. De olyan tünetek is hozzátartoznak az alultápláltsághoz, mint a gyengeség, a szőrzet fényének elvesztése, vagy az eddig rendszeres mosakodás elmaradása.

Emellett pedig, ha az etetőtálban állandóan ott marad az eledel, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az eb nem eszik eleget. Ez akár betegségre is utalhat.

Hirtelen fogyás esetén mindenképp valamilyen egészségügyi problémára kell gondolnunk, mint például paraziták és férgek megjelenése, vesebetegség, májbetegség, cukorbetegség, daganat, vagy szívbetegség. Ha a fogyást nem tudjuk megállítani, valamint újabb tünetek – hányás, hasmenés, gyakori vizelés, köhögés, elesettség, furcsa viselkedés – társulnak hozzá, kérjük állatorvos segítségét.

Amennyiben kiderül, hogy nem áll betegség a háttérben, akkor elegendő lehet a táplálkozási szokásokon változtatni. Egy idős kutyának például már a fogai is gyengék, így a száraz tápot nehézkes lehet megrágnia. Érdemes átállni a nedveseledelekre, illetve akár be is áztathatjuk vízbe vagy egy kis húslevesbe a száraz falatkákat. Az is segíthet növelni a táplálékmennyiség bevitelét, ha nem naponta 1-2 alkalommal kapja meg az eb a napi adagját, hanem többször is kap enni, így gyakrabban éri inger.

Mivel a kor előrehaladtával a kutya szaglása sem marad a régi, így jó ötlet lehet, ha melegítünk egy kicsit az ételén. Vigyázzunk, hogy csak langyos legyen, ne hevítsük túl.

Tudnunk kell, hogy egy idős kutyának már nem azokra a tápanyagokra van szüksége, mint korábban. Válasszunk magas minőségű „Senior” felirattal ellátott eledeleket, és cseréljük le a régi tápot. Igyekezzünk olyan termékeket választani, amelyek 100%-ban természetes összetevőket tartalmaznak.

SELECT GOLD Sensitive senior kutyakonzerv csirke+rizs 200g

Sikert érhetünk el, ha mi magunk készítjük el a finomságokat négylábú barátunknak. Az idős kutyáknak több fehérjére és kevesebb zsírra van szükségük, ezért a zsíros húsokat mindenképp kerüljük. Főzzünk meg például csirkét, bárányt, krumplit, vagy rizst, és ezeket keverjük össze különböző nyers vagy párolt zöldségekkel. A répa- és az almaszeleteket sok kutyus nagyon kedveli.

A zöldségek és gyümölcsök rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak, amelyek pozitívan hatnak a kutya szervezetére, segítik csökkenteni az öregedést és a betegségek kialakulását. Ha elérjük, hogy ezeket nyersen elfogyassza az eb, akkor biztosan nem lesz szükségünk különböző mesterségesen előállított étrend-kiegészítőre.

Egyes kutyusok nehezen viselik a változást, különösen, ha táplálékról van szó, ezért a természetes falatokat igyekezzünk fokozatosan bevezetni az étrendjükbe.

A megfelelő folyadékbevitel legalább olyan fontos, mint a vitaminok, ezért ügyeljünk arra, hogy mindig legyen kedvencünk előtt friss, hideg ivóvíz. Ha kutyusunk már nehezen kel fel, akkor érdemes közvetlenül a fekhelye mellé, valamint több helyre is tenni tálkát, hogy bármikor könnyedén inni tudjon.

Forrás: petcarerx.com, medicanimal.com, pets.webmd.com