Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Testi-lelki egészség: ideális étrend idősödő kutyusoknak

2015. szeptember 19.

Testi-lelki egészség: ideális étrend idősödő kutyusoknak

Ahogy a kutyák elkezdenek öregedni – körülbelül 7-12 évesen számítanak idősnek -, láthatóvá válnak rajtuk a korral járó változások: metabolikus, immunológiai és testi változások egyaránt. Ezek közül néhány elkerülhetetlen, de vannak olyan következmények is, amelyek megelőzhetőek megfelelő, idősebb kutyáknak kifejlesztett étrenddel.

Amióta széles körben elterjedt, hogy az öregedési folyamatok kezdete nagy mértékben függ a testmérettől, a méret meghatározó szempont lett az új, idősebb kutyáknak szánt étrend bevezetésére.

Hány éves kortól érdemes tehát elkezdeni másképp táplálni kutyusunkat?

Kistestű kutyafajták (súlyuk kevesebb, mint 10 kg): 8 év
Közepes testű kutyafajták (súlyuk 11-25 kg): 7 év
Nagytestű kutyafajták (súlyuk 26-45 kg): 5- 6 év
Óriástestű kutyafajták (súlyuk 45 kg-nál több): 5 év

SELECT GOLD Complete Mini senior kutyaeledel csirke pulykával 4kg

SELECT GOLD Complete Medium senior kutyaeledel csirke pulykával 4kg

SELECT GOLD Complete Maxi senior kutyaeledel csirke pulykával 12kg

A fő szempont az, hogy megőrizzük a négylábú egészségét, az optimális testsúlyt, lassítsuk vagy megelőzzük a krónikus betegségek kialakulását. A rendszeres állatorvosi ellenőrzés azért nagyon fontos, mert már olyan korai formában fény derülhet egyes szervek beszűkült működésére, amikor ez még nem okoz tüneteket. A korán elkezdett gyógykezelés és megfelelő diétás táp jelentően megnövelheti a tünetmentes napok számát ezzel együtt kedvencünk élettartamát.

Többek között az alábbi egészségügyi problémák merülhetnek fel korosodó kedvencünknél:

– bőr- és szőrproblémák
– izomtömeg csökkenése
– emésztőszervi problémák
– ízületi problémák
– elhízás
– fogászati problémák
– immunrendszer gyengülése

– szív terhelhetőségének csökkenése

– beszűkült vese- és májműködés

– mentális funkciók gyengülése

Az idősebb kutyáknak folyamatosan csökken a mozgásigényük, így ahhoz, hogy elkerüljék a súlygyarapodást, kevesebb energiát igényelnek, mint a fiatalabb társaik, viszont továbbra is szükség van normál mennyiségű fehérjére, amely segít fenntartani az izomtömeget. Tehát a csökkentett fehérjetartalmú diétákat kerülnünk kell, kivéve, ha ezt valami szervi betegség indokolja. Nagyon fontos, hogy a fehérjék jó minőségűek és kiválóan emészthetőek legyenek. A jó minőségű fehérjék mellett nagyon fontos az élelmi rostok megfelelő aránya az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

A telítetlen zsírsavak (omega3-omega 6) mennyiségének növeléséről érdemes konzultálni az állatorvossal, ugyanis ez a zsírsav szerepet játszik az eb bőrének és szőrzetének karbantartásában, illetve ízületi problémák esetén is hatékony, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Az idős kutyáknak gyártott prémium tápok nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezeket a zsírsavakat.

A frukto-oligoszacharidok olyan összetevők, amelyeket szintén hasznos, ha az idős kutya étrendje nagyobb mennyiségben tartalmaz, mivel ezek táplálékul szolgálnak az egészséges bélflórát alkotó baktériumoknak. Az egészséges bélflóra pedig nem csak a megfelelő emésztéshez elengedhetetlen, hanem az immunrendszer megfelelő működésének is fontos alapfeltétele.

Az antioxidánsok, mint például az E-vitamin és a béta-karotin segítenek megkötni az eb szervezetében a szabadgyököket, amelyek szövetkárosító hatásúak, így fontos szerepük van az öregedési folyamatok mérséklésében. Tehát az idősebb kutyáknak étrendéjben nagyobb mennyiségű antioxidánsnak kell szerepelnie.

Az állateledel boltokból mindig olyan eledelt válasszunk, amely „senior” jelzéssel ellátott, vagyis kifejezetten idősödő kutyáknak készült. Ha idős kutyánk van, akkor a legjobb, ha elmegyünk állatorvoshoz, ahol a vizsgálat során kiderül, hogy kutyánknak elegendő-e a korának és méretének megfelelő egészséges idős kutyáknak való táp, vagy komolyabb diétára szorul.

Az idősebb kutyákat érdemes rendszeresen állatorvoshoz vinni akkor is, ha nincsen aktuális panasz, hogy folyamatosan megfelelő tájékoztatást kapjunk egészségügyi állapotukról, és naprakészen tisztában legyünk azzal, hogyan könnyíthetjük meg mindennapjaikat. Ha nem muszáj, ne változtassunk az eddig kialakított napi rutinunkon, és törekedjünk arra, hogy ne tegyük ki házi kedvencüket nagyobb stressz-hatásnak.

Forrás: aspca.org