Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tippek a vedlési szezonra

2015. szeptember 27.

Tippek a vedlési szezonra

Az ősz közeledtével eljön az idő, amikor kutyánk és macskánk ismét vedleni kezd, így alkalmazkodva a külső hőmérséklethez. Különösen erőteljes lehet a vedlési időszak a sok időt szabadban töltő állatok esetében. Adunk néhány tippet, melyek segítségével mindenki számára megkönnyíthetjük ezt a több hetes időszakot.

A macskák és kutyák a bőre nem csak legnagyobb szervük, de legsokoldalúbb is. Számos receptort tartalmaz, amelyek az idegrendszernek továbbítják az információkat; még a legkisebb érintést vagy hőmérsékletváltozást is. Védi az állatok belső szerveit, és segít a hőszabályozásban. Kedvenceink bundája tükrözi egészségi állapotukat.  A fényes, ápolt, dús szőr azt mutatja, hogy a négylábúnk megkapja az összes szükséges tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot és egészséges. Kedvenceink bundája kommunikációs rendszerként is működik; a kutyák és a macskák bizonyos testfelületeiken (főleg a hát középvonalában, macskáknál a farok is) a szőrzet felborzolásával vizuálisan fenyegető gesztust tesznek az ellenfél felé.

Hogy fenntartsák a szőrzet védelmi funkcióját, és képesek legyenek alkalmazkodni a külső körülményekhez állataink évente kétszer vedlenek. Ősszel a régi szőr egy része kihullik, és az új, jelentősen vastagabb és melegebb szőrzet kezd nőni. Fajtától függően ez eltarthat akár négy-nyolc hétig is. Kivételt képzelnek a drótszőrű kutyák és néhány hosszú szőrű fajta, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset vedlenek. A macskák közül az orosz kék macska és a devon rex szintén nagyon keveset vedlik.

Támogatás vedlés idején

Az alapvető szabály, hogy kedvencünk bundáját ilyenkor akár naponta érdemes alaposan átfésülni-átkefélni. Így eltávolíthatjuk a szennyeződéseket és az elhalt szőrszálakat, továbbá serkenthetjük a bőr keringését. A rendszeres fésülés, ha az állat ehhez hozzászokott és élvezi, akkor erősíti az ember-állat kapcsolatot. A hosszú szőrű fajtákat a vedlési időszakon kívül is gyakrabban kell kikefélni, a gubancolódás megelőzése érdekében, vedléskor pedig különös figyelmet igényelnek.

Megfelelő kiegészítők

Hogy masszázskesztyűt, fésűt vagy kefét választunk, az elsősorban kedvencünk bundájának textúráján múlik. Ha kisállata hosszú szőrű, akkor a kefe mellett szükség lesz filcbontó fésűre is.

http://www.fressnapf.hu/more-for-cats-and-dogs-filcbonto-fesu-hosszu-es-drotszor/

A filcbontó fésű hasznos a makacs csomók eltávolítására, a bontókefe pedig, ideális az állat aljszőrzetének eltávolítására.

http://www.fressnapf.hu/more-for-cats-bontokefe-nagy/

Létezik aljszőr eltávolító kefe is.

http://www.fressnapf.hu/more-for-cats-and-dogs-gereblye-ketsoros-aljszor-eltavolito/

A rövid, sima szőrrel rendelkező kedvencekhez elegendő lehet egy masszázskesztyű vagy egy gumi szőrápoló kesztyű, hogy az elhalt szőrt könnyedén eltávolíthassuk.

http://www.fressnapf.hu/more-for-cats-and-dogs-gumikefe-rovid-szorre/

http://www.fressnapf.hu/fitfun-szorapolo-kesztyu-cicak-es-kutyak-szamara-24×185-cm/

Egészséges táplálkozás vedlési szezonban is

A vedlés egy természetes folyamat, tehát alapvetően nem szabad, hogy problémát okozzon állatainknak. Azonban a szervezet anyagcseréje ebben az időszakban intenzívebb, bizonyos anyagokból többet igényel.  Ezért fontos gondoskodnunk a kiegyensúlyozott étrendről, így biztosan nem alakulnak ki hiánytünetek. Vedlési időszakban támogathatjuk kedvencünk szervezetét esszenciális zsírsavakat tartalmazó szőr-bőr tápláló készítményekkel, amelyek gyorsíthatják a vedlés folyamatát és tartalmazzák azokat az anyagokat, amelyekre ilyenkor nagyobb szüksége van kedvencünk szervezetének.

http://www.fressnapf.hu/pet-balance-bor-es-szortaplalo-macskaknak-250ml/

Kétségek esetén segít az állatorvos

Ha a vedlési szezon az átlagosnál jobban elhúzódik, vagy az állat bundájának a textúrája, annak ellenére sem javul, hogy minden táplálék-kiegészítőt megkap, érdemes egyeztetni állatorvosunkkal. A túlzott szőrhullás, szőrhiányos területek megjelenése, bőrelváltozások, az elhanyagolt külsejű bunda betegségek tünetei is lehetnek. Az elváltozások hátterében állhat parazitás, gombás vagy bakteriális fertőzés. Belgyógyászati betegségeknek is szerepelhetnek a tünetei között bőrelváltozások. Kutyáknál például a pajzsmirigy alulműködése okozhat szimmetrikus szőrhiányt, erősebb pigmentációt. Macskák esetében a pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis) a fogyás, hiperaktivitás, fokozott étvágy mellett csapzott szőrzetet is eredményez. A gyakori és intenzív vakarózás szintén intő jel lehet, a parazitás fertőzéseken kívül például allergia is okozhat ilyesmit.