Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tippek a terráriumba szánt növények telepítésére

2014. július 25.

Tippek a terráriumba szánt növények telepítésére

A terrárium mindig egy darab természetet visz otthonába. A jól megválasztott és helyesen telepített növények jelentősen növelik az esztétikai élményt, és nem utolsósorban a terráriumlakó komfortérzetét. A megfelelő növénytípusok kiválasztása nem mindig könnyű, de van néhány tényező, amelyek segíthetnek a döntésben.

A növényválasztást esztétikai szempontok is vezérlik, de a legfontosabb az, hogy a tartott állat élőhelyére jellemző növényeket válasszunk. A telepített növények jelentősen befolyásolják a terrárium mikroklímáját.

Az ideális növények a mikroklíma fenntartásához

A terráriumban élő állatfajták igényei szabják meg, hogy milyen mikroklímát kell kialakítanunk és fenntartanunk körülöttük. A terráriumnak az állatok természetes élőhelyének egy kis darabját kell leképeznie. A szárazságkedvelő kaktusznak például nincs helye esőerdei terráriumban, ahogy a páraigényes bromélia sem élhet sivatagi környezetben.

A száraz élőhelyet utánzó terrárium kialakításához nincs szükség túl sok növényre, de néhány típus remekül feldobja a sivatagi kép látványát. Kaktusz csontvázak, azaz a cholla kaktusz (Cylindropuntia) ág- és gallymentes maradványai, amelyek egyébként rendkívül tüskések, tökéletes megjelenést adnak mini sivatagának, és üreges belső részük miatt remek búvóhelyül szolgálnak állatainak is. A Közép és Észak-Amerikában őshonos kaktuszféle remekül illik a leopárd gekkók és a szakállas agámák környezetébe is.

Ha szeretnénk némi zöld színnel feldobni a terráriumot, választhatunk kevésbé igényes pozsgás növényeket. Érdemes ágmentes típusokat beszerezni, hogy minél kisebbre csökkentse a sérülés veszélyét. Az aloe vera például remekül érzi magát terráriumban is.

Amennyiben terráriumában kissé nedvesebb a környezet, az anyósnyelv remek választás lehet. Ez a növény felfelé nő, dekoratív, és nagyon népszerű a madagaszkári nappali gekkók körében. A különböző fikuszfajok kiváló búvó- és mászóhelyet biztosítanak a terrárium lakói számára. Ha a fikuszt választjuk, szem előtt kell tartanunk, hogy levelei mérgezőek és például a kaméleonok előszeretettel fogyasztják őket, ezért, ha ilyen állatkáink vannak, jobb, ha inkább másik növényt telepítünk a terráriumba. A különböző ágak vagy a yukkák nagyon jó mászóalkalmatosságok a nagyobb testű hüllők számára. Az ágakra futtathatunk borostyánt, amellyel több zöldet, és még több búvóhelyet varázsolhatunk a terrárium falai közé.

Egy esőerdei terrárium elképzelhetetlen lenne broméliák nélkül. Csodás virágaik és kehely alakú víztároló leveleik néhány békafajta számára itatóként is szolgálhatnak. Ágakra vagy a terrárium hátsó falára telepített szakállbroméliák is segítenek az esőerdei légkör kialakításában, emellett a könnyezőpálma (Monstera deliciosa) árnyékot és rejtekhelyet is biztosít.

Dekoráció vagy étel?

Nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a növényevő állatok gyakran csemegéznek a terráriumban élő növények leveleiből, sőt olyan is előfordulhat, hogy minden egyes levelet elfogyasztanak. Ez részben tudatos, mint a sarkantyúvirág és a kaméleon esetén, amely az állat számára egyaránt jelent csemegét és mászóhelyet. Ahelyett, hogy az elvesztett leveleket gyászolnánk, inkább ültessünk még többet belőlük! A futónövények például kiváló táplálékforrásként szolgálhatnak. Ügyeljünk arra, hogy növényevő állatok terráriumába soha ne tegyünk mérgező növényeket. Mielőtt állatot vásárolunk és berendezzük a terráriumát mindig alaposan tájékozódjunk szükségleteiről, életmódjáról és táplálkozásáról.

Növényevő állatok terráriumába soha ne tegyünk műanyag növényeket se. Utóbbiak olykor a megtévesztésig hasonlítanak a valódiakra, és egy éhes gyíkot könnyen elcsábíthatnak, amelynek végzetes székrekedés is lehet a vége.

Szép, de jól áttekinthető

A terráriumba telepített növények mennyiségét korlátozni kell és meg kell róla győződni, hogy elegendő hely marad tőlük kedvence mozgására. Fontos, hogy a terrárium minden része elérhető, hozzáférhető legyen, annak érdekében, hogy könnyedén takaríthassa a növények eltávolítása nélkül. A terrárium típusa és mérete határozza meg, hogy hány növényfajjal népesíthetjük be.

A növények telepítésekor arra is érdemes gondolni, hogy a növények folyamatosan növekednek. A gyökérzónában és a terrárium tetején is helyet kell biztosítani nekik. Ha egy növény túl nagyra nőtt, vissza lehet vágni vagy úgy helyezni, hogy ne érintkezzen a terráriumban elhelyezett világítással. Ha néhány növényt el kell költöztetnie, kiültetheti őket cserépbe. A csúnyácska cserepeket feldobhatja sphagnum mohával, amely általában szárított állapotban kerül forgalomba, de lehet kapni élő változatot is. Ez a növényke minden nedves terráriumban gyönyörűen virágzik.

Függetlenül attól, hogy milyen hüllőt tart otthon, terráriumuk kialakítása és gondozása egyaránt élvezetes és fontos tapasztalatot nyújt. Valószínű, hogy gyorsan megkedveli majd a növények nevelgetését, és minél több örömét leli bennük, annál boldogabbá teszi velük kedvenceit is.