Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tippek beltéri játékokra

2013. június 20.

Tippek beltéri játékokra

Hogyan biztosítsunk állandó elfoglaltságot díszmadaraink számára?

A díszmadarak kifejezetten élvezik a fajtájuknak megfelelő gyakorlati tevékenységet. Épp ezért a lehető legváltozatosabb módon kell kialakítani kalitkájukat, illetve a madárházat, akkor is, ha nap, mint nap reptetjük őket.

A kanári, a törpepapagáj, a nimfapapagáj és a többi papagájfaj egyaránt nagy örömmel fedez fel új dolgokat, ami a csapatban élő összes állatról elmondható. Akkor is szívesen elszórakoznak játékaikkal, ha egyébként megfelelő társas életet élhetnek a többi madárral.


A madarak különösen szeretik a csőrbe fogható élénk színű játékokat és anyagokat. A kalitkában elhelyezett csengő a legkedveltebb játékaik közé tartozik. Kedves csilingelésével a legmogorvább madarat is arra készteti, hogy lökjön rajta egyet-egyet. A hangok általában véve is nagyon fontosak a madarak számára, ezért mindenképp adjunk nekik hangadására alkalmas játékokat, amelyek hatalmas választékban kaphatók a kisállat-kereskedésekben.  

Imádnak eszegetni és mászni
A kalitkában, illetve a madárházban okosan elhelyezett eszközök változatossága mindenképp nagyobb fizikai aktivitásra serkenti a madarakat. A fából, illetve szizálból készült létrákon madárkáink boldogan mászkálnak fel-alá. A legtöbb madár szereti a vastagabb kötélből vagy zsinórból készült hintát, amelyen elringathatja magát, kedvére mászhat és eszegethet. Ha mindezt még kókusz- és fadarabokkal is feldobjuk, akkor madaraink rendkívül jól fognak szórakozni. Színes karikákkal és fa mászókeretekkel is vidámabbá tehetjük a kalitkát. A madarak szívesen eljátszanak velük és rajtuk, akárcsak a háromszög alakú ülőrúdon, ahol órákat képesek elidőzni.


A létrákat és a mászókereteket úgy kell rögzíteni a kalitkában, hogy ne borulhassanak fel. A legjobb, ha a többi játékot nem sorban, hanem elszórva helyezzük el, hogy madaraink egyik pontról a másikra repülve közlekedhessenek rajtuk. Kíváncsi állatkáink szeretik a változatosságot, ezért időről-időre változtassunk a játékok elhelyezésén, és néhányat újabbakkal váltsunk fel. Azért túlzásba se vigyük a kalitka átrendezését, mert a madarakat stresszelheti a folytonos változás.

Fából, illetve kókuszból készült eszközök használata esetén ügyelni kell arra, hogy csak kezeletlen, legfeljebb ételfestékkel színezett természetes anyagok kerülhessenek be a kalitkába. Így madárkáink biztonságosan, azaz mérgező anyagok elfogyasztásának veszélye nélkül csipkedhetik azokat. A hinták, kötelek és rudak mérete szintén feleljen meg a madarak igényeinek. Ha valaki nem tudja pontosan, hogy milyen eszközökkel szerelje fel kalitkáját, a helyi kisállat-kereskedésben örömmel lesznek a segítségére.

Azt el kell azonban mondanunk, hogy egy-egy nap végén még a legnagyobb, legjobban felszerelt madárház sem helyettesítheti a madarak szabad reptetését. A kalitkában, illetve a madárházban rendelkezésükre álló szűkös tér nem elegendő a stresszoldó és az életfontosságú izommunkát biztosító repüléshez.

FONTOS!
A játék nem helyettesítheti a társat! Még a legjobban felszerelt kalitka sem helyettesítheti a madártársaságot. A papagájok, a törpepapagájok és általában a díszmadarak nem élhetnek társ nélkül. Nagyon igénylik a társaságot, különben búskomorrá válhatnak, megbetegedhetnek és viselkedési problémák alakulhatnak ki náluk.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem