Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A tiszta akvárium titka

2018. február 26.

A tiszta akvárium titka

Egészséges halak és gyönyörű látvány a jutalmunk, ha jól rendezzük be, és rendszeresen tisztítjuk az akváriumunkat. Sokan úgy gondolják, hogy a halak otthonának gondozása sok időt és fáradtságot igényel, de a megfelelő felszereléssel és praktikákkal időt spórolhatunk meg.

De mi szükséges ahhoz, hogy az akvárium jól felszerelt legyen?

Az első és legfontosabb: egy jól működő, biztonságos szűrőberendezés. Léteznek külső és belső szűrőrendszerek is. Mindenképpen olyat válasszunk, amely hatékonyan távolítja el a különféle szennyeződéseket, óránként 2 vagy 3 alkalommal -több hal esetén akár 5-6 alkalommal is- megforgatja a vizet, ezzel garantálva a megfelelő minőséget és tisztaságot.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a teljes vízcserét és akváriummosást, szükségünk van különböző praktikus eszközökre. A talajporszívó segítségével a törmeléket, ürüléket, más néven a mulmot távolíthatjuk el kopoltyús barátaink lakhelyéről. Ez az eszköz egy szűrő segítségével tünteti el a koszt, ráadásul takarítás után a mosdóban egyszerűen kiöblíthetjük. Bátran forgassuk át az aljzatot vele, mivel a speciális tölcsérnek köszönhetően csak a szennyeződést szívja fel, a kavicsokat nem.

Algátlanítás esetén sem szükséges kiüríteni az egész akváriumot. Ha könnyen és egyszerűen szeretnénk tisztává varázsolni az üveget, érdemes beszerezni egy mágneses algakaparót. Ezt az eszközt elég csak kívülről mozgatni, ugyanis a mágnes segítségével a kaparó másik fele az üveg belső részén mozog, ezáltal eltávolítva az algát. Figyeljünk arra, hogy ne kerüljön homok a párnázott, belső kaparórész alá, mivel a homok könnyen megkarcolhatja az akvárium üvegét.

Meghatározott időközönként fontos a víz frissítése és tisztítása minél nagyobb az akvárium, annál ritkábban kell a vizet tisztítani. A teljes vízcsere bonyolult és összetett folyamat. Lényege, hogy ne borítsuk fel uszonyos cimboráink bioritmusát a művelettel. Bármilyen körültekintők is vagyunk, a vízcsere megviselheti a halakat, növényeket és a szűrőbaktériumokat egyaránt, ezért ezt próbáljuk meg minél ritkábban csinálni. A folyamatos tisztántartás és odafigyelés segít abban, hogy halaink boldogan és egészségesen lubickoljanak a vízben.