Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tiszta fogakat a kutyusoknak is!

2016. szeptember 23.

Tiszta fogakat a kutyusoknak is!

A vérző íny, a lötyögő fogak, vagy a rossz lehelet mind arra utalhatnak, hogy kedvencének fog- vagy fogínyproblémái vannak. Otthoni ápolás hiányában a lepedék is hamar kialakul, fogaikra napról napra rakódik le a szabad szemmel nem látható plakk, a lepedékben élő és elszaporodó baktériumok pedig az íny és a foggyökér fertőzését okozhatják. Így az ápolatlanság miatt kedvencünknek akár ki is hullhat a foga!

A szájüregi higiénia a kutyáknál épp olyan fontos, mint nálunk, embereknél, hiszen náluk ez nem ritkán szív-, máj-, és vese betegségekhez is hozzájárulhat.  Legjobb tehát, ha a fogmosáshoz már kiskorában hozzászoktatjuk a kutyust.

Hogyan mossuk kedvencünk fogát? Első lépésként válasszunk megfelelő fogkrémet, és fogkefét. Nagyon fontos, hogy ne emberi fogkrémmel próbálkozzunk, mert egy életre elvehetjük a kedvét a dologtól, és a fluorid árt az egészségének. Legjobb, ha 8-12 hetes korban el tudjuk kezdeni a fogápolást, de sohasem késő. A speciális fogkefék nagyon puha sörtéket tartalmaznak, és formájuk igazodik az állat szájának és fogainak alakjához. Állateledeleket forgalmazó boltokban kaphatók ujjra húzható gumi fogkefék is kifejezetten kedvenceink számára kifejlesztve, megfelelő fogkrémmel együtt.

A rágószalagok és fogápoló falatok nagyszerűen egészítik ki a mindennapi szájhigiéniát, de nem helyettesítik a fogkefével történő tisztítást, viszont adhatók jutalomfalatként is. Mindenképpen szükség van még valami olyasmit adni, amit valóban rág a kutya, és eléggé belemélyíti a fogsorát, ahhoz, hogy ledörzsölje a fogfelszínt.

MultiFit Mint DentalCare fogtisztító rudak L 28db-os 1080 g

Figyeljünk rá, hogy oldalról közelítsünk kedvencünkhöz, ne pedig hátulról tartsuk, hogy ne érezze veszélyben magát. Fogtisztítás közben mindig dicsérjük meg, így hamarabb hozzá fog szokni a helyzethez. A szájat nem szükséges kinyitni, inkább a fogak külső felszínét kell mosni, főként az íny és a fog találkozásánál lévő területet. A kutyusok nyelve ugyanis természetes módon tisztántartja a fogak belső felszínét. A pofák felemelésével még a leghátsó fogak külső felszínét is el tudjuk érni.

Még ha egészségesek is kedvencünk fogai, fontos a rendszeres ellenőrző vizsgálat, és kifejezetten javasolt a félévente elvégzett alapos állatorvosi konzultáció.

A fogápolás tehát nem mindig egyszerű feladat a kutyáknál, de a megfelelő karbantartás hosszú távon akár életet is menthet. A szájhigiénia elhanyagolása pedig váratlan költségeket és gyakran fájdalmas állatorvosi beavatkozásokat jelenthet.  Sok kutyuson csak altatás alatt lehet hathatós fogtisztítást végezni, és bár a modern, naprakész érzéstelenítés megfelelő felszerelés és asszisztencia mellett nagyon biztonságos, mégsem ajánlott, hiszen eléggé megviseli négylábú barátunk szervezetét.

Tartsuk hát tisztán a kutyánk száját, hogy mindig együtt tudjunk mosolyogni!

Forrás: pets.webmd.com, cesarsway.com