Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A tisztaság fél egészség, egy alommal teljes lehet!

2016. november 29.

A tisztaság fél egészség, egy alommal teljes lehet!

A házi macskák boldog tartásának egyik alapfeltétele a megfelelő macskaalom. A macskák nagyon tiszta állatok, napjaik nagy részét mosakodással töltik, és a szobatisztaságra szoktatás sem szokott problémát okozni. De mindezek ellenére az elkerülhetetlen tény, hogy a használt macskaalomnak nincs kellemes illata. Az alomtálca rendben tartása nem csak a saját kényelmi szempontjaink miatt fontos, hanem kedvenceink egészsége és jólléte is múlik rajta.

Kezdjük az egyik legkézenfekvőbb kérdéssel, amibe sokan nem is gondolnak bele; a kiscicánkkal együtt az alomtálcának is növekednie kell, hiszen ha már nem tud kényelmesen mozogni és forgolódni benne, nem oda fogja végezni a dolgát. Egy kiscicának más igényei vannak, mint egy felnőttnek, például kiskorában az a fontos, hogy a doboz lapos legyen, hogy könnyen be tudjon mászni, de mikor már megnőtt, a perem jobb, ha magasabb, hogy minél kevesebbet szórjon ki miközben kotorászik benne. Előfordulhat, hogy többféle alomtálcát is ki kell próbálnunk, mire találunk egy olyat, amit elfogad a kistigris.

Ha megvan a tálca, találnunk kell egy ideális helyet ahol a kedvencünk biztonságban érezheti magát. Az egyik legalapvetőbb dolog, hogy ne legyen egy helyen az etető- és itatótállal, mi sem szeretnénk a fürdőszobában enni, ne várjuk el a macskánktól se. A gazdik számára az is fontos, hogy az alom ne a ház legforgalmasabb pontján legyen, ahol esetleg belelépünk vagy ütközünk, de a cica számára is ugyanolyan fontos, hogy legyen magánszférája. Bár sokszor úgy tűnhet a kis kedvencünk imádja a társaságot, de a valóságban mindenkinek szüksége van néha egyedüllétre. Ne felejtsük el, hogy nem véletlen az, hogy a macskáknak van egyfajta eltávolítási rituáléjuk. Ez azért alakult ki, hogy a szabadban ne hagyjanak szagnyomot maguk után és védekezzenek a ragadozóktól. Ez a viselkedés beléjük van kódolva, és ha nem tudják békében és biztonságban érezni magukat közben, akkor máshol kényszerülnek könnyíteni magukon, mindenki bosszúságára.

Az, hogy milyen almot használunk, csak a saját és macskánk ízlésétől függ. Előfordulhat, hogy sokfélét ki kell próbálnunk mire találunk egy olyat, ami megfelel kiskedvencünknek és nekünk is. Itt sokféle szempont számít, például vannak cicák, akik a finomhomokos megoldásokat kedvelik, vannak, akik a durvább, szemcsésebbeket, a gazdik számára pedig az is fontos, hogy könnyen kezelhető, csomósodó legyen, vagy éppen szagtalanító hatású. Mindenesetre, ha már megtaláltuk az ideális almot, ne váltogassuk más fajtákra, mert ez megzavarja a cicánk szokásait.

Ha már mindennel készen állunk, egy nagyon fontos és folyamatos dolgunk lesz, tisztán tartani az almot és környezetét. Naponta legalább egyszer ajánlatos kilapátolni az összecsomósodott részeket, és ha az alom teljesen átitatódott a kellemetlen szagokkal, ki kell cserélnünk az egészet. Hetente egyszer ajánlatos vízzel és környezetbarát mosószerrel vagy ecettel, esetleg citromsavval kimosni a tálcát. Ez azért is fontos, mert a kiürített tálca még magában is büdös lehet és baktériumok telepedhetnek meg rajta, amit az ecet vagy a citromsav teljesen megold. Soha ne tisztítsuk a dobozt erős vegyszerekkel, mert ezek a szagok irritálhatják a cicát és elvehetik a kedvét az alom használatától.

Az alom tisztántartása nem csak a kellemetlen szagok terjedését állítja meg, hanem egészségügyileg is fontos. Kis kedvenceinket stressznek teszi ki, ha az alom nincs megfelelő helyen, nincs tisztántartva, és ennek komolyabb következményei is lehetnek. Arról nem is szólva, ha a cica a szennyeződött alomtól piszkos manccsal körbejárja a lakást, minket is kitesz a baktériumokkal való érintkezésnek.

Az alom környezetéről se feledkezzünk meg, előfordulhat, hogy kotorászás közben vagy ki-be járáskor a cica kiszórja az almot a doboz köré, ezt mindig takarítsuk fel. Beszerezhetünk egy műanyag vagy másféle szőnyeget is amit a doboz alá vagy elé helyezünk, mintegy lábtörlőnek használva. Ha biztosra akarunk menni, és macskánk is elfogadja, szerezzünk be egy fedett alomtálcát, ami nemcsak a szemcsék kiszóródását akadályozza meg, hanem a szagok terjedését is jelentősen visszafogja. Persze ne felejtsük el gyakran ellenőrizni az állapotát, hiszen ha nincs szem előtt, hajlamosak lehetünk megfeledkezni a takarításáról.

Használhatunk a doboz környékén illatosítókat, de mindig győződjünk meg róla, hogy az illat nem túl erős vagy kellemetlen négylábú barátunknak. Citromot vagy más citrusféléket sose használjunk kiskedvencünk alomtálcája körül, ugyanis a macskák nem kifejezetten kedvelik ezt az illatot, és ezzel kockáztatjuk, hogy nem hajlandó tovább használni ezt a helyet.

www.haziallat.hu