Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tisztasággal a betegségek ellen: nagytakarítás a kalitkában

2013. július 08.

Tisztasággal a betegségek ellen: nagytakarítás a kalitkában

A tisztaság nagyon fontos a betegségek megelőzése szempontjából, és ez fokozottan igaz a madárkalitkák esetében. Épp ezért 2-3 naponta ki kell cserélni a homokot, és ajánlatos hetente egy alkalommal alaposan kitakarítani a kalitkát.

Az első és legfontosabb szabály: a madárkalitka tisztításához ne használjunk háztartási tisztító-, illetve fertőtlenítőszert. Minden ilyen termék a szó szoros értelmében méreg a törpepapagáj, a kanári, a nimfapapagáj és a többi díszmadár számára. A kalitka tisztán tartásának legjobb eszköze a forró víz, ami a baktériumok és a kórokozók többségét elpusztítja. Csak ha nagyon koszos a kalitka, vagy az egyik madarunk megbetegedett, akkor használjunk kifejezetten erre a célra gyártott, speciális tisztító-, illetve fertőtlenítőszert, amit a helyi kisállat-kereskedésben vagy az állatorvostól szerezhetünk be.


Hogy a kórokozóknak és a baktériumoknak tényleg semmi esélye ne legyen, forró vízzel minden nap gondosan mossuk el az etetőtálat és a madáritatót. A madárhomokot a madarak számától függően 2-3 naponta teljesen ki kell cserélni. Az ürülékkel és élelmiszer-hulladékkal szennyezett homok a veszélyes csírák és baktériumok tökéletes melegágya. Az egész kalitkát hetente egy alkalommal alaposan ki kell tisztítani.

Hogyan varázsoljuk a kalitkát ragyogóan tisztává?

Miután kivettük a madarakat, teljesen ürítsük ki a kalitkát, mivel külön-külön minden részét meg kell tisztítanunk. Válasszuk le a tálcát a rácsról, és a kalitka mindkét nagy elemét tegyük bele a zuhanytálcába vagy a fürdőkádba. Forró vízzel töltsük fel a tálcát és kb. 5 percig hagyjuk ázni. Ettől a rászáradt ürülék és kosz fellazul, és háztartási szivaccsal könnyen eltávolítható. Minden körülmények között csakis vadonatúj, még használatlan szivaccsal dolgozzunk, mivel a használt szivacsban kitűnően érzik magukat a baktériumok és a csírák.

Használjuk ki az időt, és mialatt a tálca ázik, forró vízzel alaposan zuhanyozzuk le a rácsot. A játékokat és az ülőrudakat is áztassuk be a lehető legforróbb vízbe. Ha nagyon piszkosak, akkor tegyük őket pár percre egy vödör forró (de nem forrásban lévő) vízbe. Ezután a megkeményedett szennyeződés általában már könnyen eltávolítható róluk.


Az etetőtál és az itató tisztítása különösen nagy gondosságot igényel – ezeket minden nap el kell mosni forró vízben, hogy kórokozó csírák semmiképp ne telepedhessenek meg bennük. Itatópalack használata esetén ez még inkább így van, mivel nehezebb tisztán tartani, mint az itatótálat. Ehhez esetleg palack tisztító kefére is szükségünk lehet.

Fontos! Amennyiben a kalitkát fertőtleníteni kell, úgy az e célra szolgáló termék csak magán a kalitkán használható – az etetőtálat, az ülőrudakat és a többi tartozékot egytől-egyig le kell cserélni.

Teendők

Naponta egyszer:  Mossuk ki az etető- és itatótálat forró vízzel, az ürüléket és az élelmiszer-hulladékot távolítsuk el a kalitka aljából.

Hetente kétszer: Teljesen cseréljük ki a homokot.

Hetente egyszer: Forró vízzel zuhanyozzuk le a tálcát és a rácsot, áztassuk be az ülőrudakat és a játékokat forró vízbe.

Erős szennyeződés esetén: Cseréljük ki a kalitka minden tartozékát.

Ha valamelyik madár megbetegszik: Időlegesen különítsük el a többiektől. Fertőtlenítsük a kalitkát és cseréljük ki minden tartozékát.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem