Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tiszteletem! 5 évesnél idősebb kutyánál mennyi értelme van Vanguard plus 7-tel oltatni évente? Kölyköknél vannak ezek a betegségek tudtommal, a szopornyica meg oltott kutyákban is lehet. Nősténynél fontosabb mint kannál, mert az utódoknak adja a védettséget? Illetve macska Feligen CRP -nek mennyi értelme van több éves cicában évente oltani? Köszönettel: Zsó

2015.06.07

Állatorvos

Magyarországon a protokoll szerint a kombinált oltást is évente adják kutyáknak és macskáknak is. Vannak országok, ahol ez másként van. A kombinált oltások több komponenst tartalmaznak és ezek nem egyenlő ideig nyújtanak védettséget (például leptospirózis ellen tényleg nem tud többet a vakcina, mint egy év). Egyik oltóanyag sem nyújt 100%-os védelmet, mert ilyen nem létezik, de egy vakcinázott állat  fertőződésének  kockázata minimális. A kombinált oltás többségében olyan betegségek ellen véd, amelyek bármely életkorban megbetegíthetik az állatokat. A parvovírusos bélgyulladás (az egyik komponens) valóban inkább kölykök esetében nagyon veszélyes, de oltatlan felnőtt állatot is komolyan megbetegíthet. A rendszeresen oltott szukák kölykei jelentős mértékű maternális (anyai eredetű) immunitással rendelkeznek életük első heteiben. Beszéljen állatorvosával, mert vannak helyzetek, amikor el lehet térni a protokolltól (tartási körülmények, egészségi állapot stb.)

Vissza a kérdésekhez