Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Állatorvos!
Etetéssel kapcsolatos kérdésem lenne. Két 2 éves, ivartalanított nőstény macskám van, kizárólag benti tartással. Mindketten Royal Canin száraztápot kapnak, napi kétszer, reggel, és este etetem őket. A súlyuknak megfelelően, az előírt adagot adom nekik, és a lakás több pontján van kihelyezve nekik friss víz.
Havi váltásban kétféle tápot esznek, jelenleg reggel Royal Canin Royal Canin FCN Intense Hairball eledelt kapnak, este pedig Royal Canin FHN Sterilised Appetite Controlt. (Előzőleg Royal Canin FCN Light Weight Care és Royal Canin Hair & Skin Care tápot kaptak ugyanilyen elosztásban.) Mindketten hajlamosak kicsit a hízásra. 🙂
Kérdésem az lenne, hogy elegendő-e az egészséges étrendjükhöz, ha kizárólag szárazeledelt kapnak enni?
Szabad-e kétféle tápot adni neki egy nap?
Milyen gyakran kell/szabad változtatni a tápot? (én most havonta/kéthavonta váltok)
Kell-e valamilyen táplálékkiegészítő, vagy vitamin nekik a szárazeledel mellé?
Szükséges-e nedves táp nekik, ha kell milyen gyakorisággal, és milyen elosztásban?
Válaszait előre is köszönöm!

2017.07.30

Állatorvos

Hát igen…nagyon sokféle táp van, nehéz a választás. Én úgy gondolom, hogy nem kell feltétlenül váltogatni a tápokat, hanem állatorvosával egyeztetve ki kell választani azt, ami az adott életkorban és egészségi állapotban a legfontosabb szempont és annak alapján választani. Én úgy gondolom, hogy bent tartott hízásra hajlamos, ivartalanított állatoknál a legfontosabb szempont az ideális testsúly megtartása és a húgykövesség megelőzése. Szárgombócoldó pasztát és szőr-bőrtápláló készítményt lehet nekik más formában is adni szükség szerint. Vagyis én az ivartalanított macskáknak való tápot javaslom, mert az felel meg szerintem leginkább az Ön által leírtaknak. Ha hosszúszőrűek a cicák, akkor folyamatosan lehet heti egy alkalommal megelőzésként szőrgombócoldó pasztát adni, vedlés idején pedig akár minden nap. Rövidszőrű cicáknál elég csak az intenzív szőrhullás időszakában szőrgombócoldót adni (vagy akkor, ha elkezd akár csak hetente egyszer-kétszer hányni.). Évente 1-2 alkalommal pedig lehet valamilyen szőr-bőrtápláló kúrát csinálni. Elegendő az, ha a cicák csak száraztápot kapnak, hiszen Ön a prémium kategóriából választott, abban minden benne van, amire szüksége van a cicáknak. Egy dolog okozhat gondot, hogy nem isznak eleget. Ez az elhízás mellett a másik hajlamosító tényező a húgykövesség kialakulására. Ha nem isznak a macskák, akkor érdemes a száraz tápot nedvesítve adni. Nyugodtan lehet kétféle tápot adni egy nap, de erről már korábban leírtam a véleményemet. Szerintem akkor kell tápot váltani, ha a cicáról egy állatorvosi vizsgálat során kiderül, hogy mást igényel, mint korábban. A Royal Canin teljesértékű, prémium eledel, nem kell mellé semmi más, csak esetleg alkalmilag a korábban leírtak lehetnek szükségesek.

 

Vissza a kérdésekhez