Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Állatorvos!

13 éves perzsacicámnál januárban enyhe külsőfül-gyulladást diagnosztizáltak, élősködő nem volt a fülében, csak nagy mennyiségű váladék, és apró sötétbarna pöttyök a bőrön. Először Dexoryl cseppet kaptunk, amitől a gyulladás nagyjából elmúlott, de továbbra is sok váladék képződik, és néha vakarja a fülét. Fülváladékból kiderült, hogy Malassezia pachydermatis gomba van a fülében, baktériumot nem találtak, csak ezt a gombát. Kaptunk új fülcseppet, három napja kezeljük vele a fülét, egyelőre nincs látványos javulás, de a laborban megnézték, milyen hatóanyagra érzékeny a gomba, és annak megfelelő cseppet kaptunk, tehát remélem, csak idő kérdése a gyógyulás.

De van más problémánk is, és arra lennék kíváncsi, lehet-e összefüggés ezek a dolgok között:

A macska nemcsak a fülét, hanem a testét is vakarja időnként, illetve sokat mosakodik, néha egy-két ponton harapdálja magát. Nem állandóan, csak napi egy-két alkalommal látom, néhány hónapja kezdődött, hol javul, hol rosszabbodik a helyzet. A pofáján, a bajusz tövénél egy nagyon pici, kb. fél lencsényi területen majdnem teljesen kihullott a szőr a vakarózástól, de ezt a pici foltot leszámítva nem sebes, nem kopasz a bőre – már amennyire a hosszú szőrtől megállapítható. (Pontosabban szólva, a hasán tavasszal-nyáron látható kopaszodás, de ott teljesen ép és tiszta a bőr, és nem viszket. Ez már négy éve fennáll, nem feltétlen függ össze a mostani vakarózással).

További probléma, hogy a macska néha-néha szörcsög vagy tüsszent, de csak hetente egy-két alkalommal hallom; van, hogy napokra vagy hetekre elmúlik a tünet, majd megint előfordul néhány alkalommal. Olyan, mintha valami időnként irritálná az orrát. Amúgy kívül teljesen tiszta az orra, nem látszik váladék.

Kérdések:
Okozhatja-e a viszketést ugyanaz a gomba, amit a fülében találtak? Milyen vizsgálattal lehetne ezt megállapítani? Lehet-e, érdemes-e bőrmintát venni és laborban megnézetni, ha egyelőre nincsenek kopasz, sebes területek (illetve csak az a nagyon pici a pofáján)?
Lehetséges-e, hogy az orrát is a gomba irritálja, megfertőzheti az orrot is? Hogyan lehetne megállapítani, hogy ez a néha jelentkező tüsszögés, szörcsögés mitől van? Gondolom, allergiateszt nem ártana, de nem megy most rögtön az anyagiak miatt. Addig is van valami más ötlete?
Addig is, amíg kiderül a leírt tünetek oka, tudna valami kezelést ajánlani, amivel a viszketés csökkenthető?

Egy utolsó kérdés:
Azt olvastam, macskáknál viszonylag ritka a Malassezia fertőzés, és gyakran valami más betegség lappang a háttérben, ami segíti a gomba elszaporodását. Ennek kiderítésére vagy kizárására milyen vizsgálatokra lenne szükség?

Előre is köszönöm a választ.

2017.09.14

Állatorvos

Ha a macskán van bőrelváltozás, esetleg vannak korpás területek, akkor érdemes bőrkaparék mintát venni. Ha a macska vakaródzik és a bőrgyógyászati betegségek kizárhatók, akkor valóban felmerül az allergia. Az allergiateszt elvégzése valóban a legjobb megoldás, de tényleg költséges és igazából akkor van rá szükség, ha más módon nem oldódik meg a probléma. Először is le kellene cserélni a cica eledelét olyan táplálékra, amit korábban nem fogyasztott (az összetevők között semmi ne szerepeljen, a korábbiak közül). Vannak érzékeny cicáknak gyártott tápok is. Fontos, hogy ezen kívül mást ne kapjon, csak vizet. A diéta, csak lassan (4-6 hét) eredményez javulást, akkor is, ha jól sikerült tápot választani. Ezen kívül kaphat a cica szőr-bőrtápláló készítményt (pl.: Dermoscent spot on). Ha a macska nem utál nagyon fürödni, akkor vannak nagyon jó bőrnyugtató, hidratáló samponok is (pl.: Allermyl). Ha a cica allergiás, akkor a bőrén sokkal könnyebben megtelepednek gombák és más kórokozók is. Az elsődleges gombás fertőzések általában nem viszketnek. Az, hogy a cica ritkán tüsszent, az inkább irritáció. A gombás fertőzés az orrjáratokban nem ilyen tüneteket okoz. A rövidorrú macskák hajlamosabbak a felső légúti fertőzésekre, bár a leírás alapján én itt nem gondolnék ilyesmire. Figyelje meg, hogy nem hozható-e összefüggésbe valamivel a szörtyögés, tüsszögés.

Egy ilyen idős cicánál nagyon hasznos egy alapos kivizsgálás (vérvétel, vizeletvizsgálat, hasi ultrahang), így korán kiderülhetnek olyan betegségek, amelyek még nem okoznak tüneteket és a korán kezdett gyógykezelés meghosszabbíthatja kedvence életét.

Vissza a kérdésekhez