Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Állatorvos!

Tanácsot szeretnék kérni tengerimalacok összeférhetetlensége ügyében.
Áprilisban vásároltunk egy kb. 1 hónapos fiú tengerimalacot. Mivel azt tanácsolták, ne tartsuk egyedül, mert társas lény, ezért 1 hónappal később vettünk egy másik fiút (valószínűleg max. 1 hónappal fiatalabb az elsőnél).
Már az összeszoktatásnál is voltak problémák: az első malac akart domináns lenni, de a második nem akart behódolni. Kisebb zördülések ellenére megvoltak. Mostanában viszont komoly (sérüléssel járó) összecsapások vannak.
Az idősebb látszólag minden ok nélkül rátámad a békésen fekvő másikra, többször sérülést okozott. Utoljára nagyon meg is sérült a fiatalabb: közvetlenül a szeme felett megharapta, csúnyán szétnyílt a bőre, reméljük szeme nem sérült.
Jelenleg elkülönítve tartjuk a két malacot.
Ha begyógyul a seb, próbáljuk újra összeszoktatni őket, vagy ha fél év óta nem sikerült, akkor most már reménytelen?
Segít, ha ivartalanítjuk őket? Ha igen, mind a kettőt kellene, vagy elég az “agresszívabbat”?

Köszönjük a segítségét és tanácsát!

Weiszmann család
weiszmann@t-online.hu

2017.10.25

Állatorvos

Hímek esetében szerencsésebb, ha egy felnőtt állatot szoktatunk össze egy kölyökkel, mert akkor egyértelmű a rangsor. Két felnőtt hímnek nagy terület kell és mindkét állatnak lehetőség az elvonulásra. Ha rászánják magukat az ivartalanításra, akkor mindkét állatot ivartalanítani kell. Utána még lehet próbálkozni az összeszoktatásukkal. Előszőr semleges helyen találkozzanak, úgy, hogy közben legyen előttük széna és legyen lehetőségük kitérni egymás elől. Ha többszöri próbálkozás ellenére is verekednek, akkor ne engedjék őket össze többet. Akkor megoldás lehet, hogy az ivartalanított hímek mellé 1-1 nőstény malacot tesznek…Tudom, ez így már 2 helyett 4 malac, de egyedül nem jó nekik.

Vissza a kérdésekhez