Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Állatorvos! Vidéken élünk, kertes házban. Idén vettük észre, hogy pusztulnak a kismadarak, de csak a zöldikék. Először mérgezésre gyanakodtunk, mert az egyik szomszéd előszeretettel szórja a kertjét gyomirtóval, de már nem vagyunk biztosak. Kb. fél órája odaugrált hozzám egy zöldike, hagyta, hogy felvegyem, próbáltam itatni, de csak nyitogatta a csőrét, kicsit habzott a nyála és a nyakán mintha megsebesült volna. Nem értek a madarakhoz, nem tudom mit tehetek legközelebb, hogy megmentsem, ha lehet, ebben kérném a segítségüket, illetve, hogy mi lehet az oka, hogy csak a zöldikék hullanak, más madarak nem ? Köszönöm, ha válaszolnak.

2018.06.20

Állatorvos

Sajnos ez alapján nem tudom megmondani, hogy mi lehet a baj, de valóban felmerül, hogy mérgezett, fertőzött valami olyan táplálékforrás, amit a zöldikék kedvelnek… Esetleg felvehetné a kapcsolatot az MME helyi szervezetével, hogy ismerik-e a jelenséget, tudnak-e segítséget nyújtani. Esetleg elvihetné az elpusztult madárkák tetemét egy olyan helyre, ahol szakszerű kórbonctani, esetleg toxikológiai vizsgálatot végeznek (kérje az MME segítségét, hogy hová viheti a környéken, ha valóban több hasonló esetet tapasztalt). Ha a madárka nyakán sérülés volt, akkor akár ragadozó jelenléte is felmerülhet (akár nyest). A sérült madarat mindig nyugodt csendes helyre kell vinni egy zárt, jól szellőző kartondobozban és szakszerű segítséget kell kérni. Érdemes utánajárni, hogy a környékükön hol van esetleg madármentő állomás, vagy olyan állatorvos, aki ért a vadmadarak gyógyításához.

Vissza a kérdésekhez