Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Állatorvos! Április végén születtek kiscicáink, megtartottunk két kandúrt, mellettük nálunk van a 2 éves anyjuk (azóta ivartalanítva lett), és egy 15 éves ivartalanított nőstény. Az idősebb cicával nem jönnek ki túl jól, de megélnek egymás mellett, van hely mindenkinek nyugodtan pihenni ha úgy szeretnék, illetve a kicsik hamar megtanulták, hogy a legnagyobb játék közbe se zavarják az öreget. A napokban azonban megváltozott pár dolog. Az anyjuk vagy hogy ráfúj a kicsikre, morog, vagy ad nekik egy pofont (nem erőset vagy karommal, de azért odacsap) illetve a kicsik is egyre durvábban játszanak egymással, és most az egyik úgy rámászott a másik hátára, ahogy párzáskor szoktak a nőstényre. Újabb dolog még, hogy észrevettem jelöléseket a lakásban. Kijárós egyébként mindegyik macska. Lehetséges, hogy alig 4 hónaposan ivaréretté vállak a kismacskák? Vagy a nőstények jelölnek a lakásban, mert kezdik riválisnak látni a fiúkat? A többi csak a játék része, vagy már a hatalmi arc kezdődik köztük? Beavatkozzunk, vagy hagyjuk, hogy lejátsszák egymás közt?
Köszönöm a válaszát! Enikő

2018.08.22

Állatorvos

Az, hogy az anyamacska pofozza a kölykeit ebben a korban, az normális. Az ivarérett kandúr vizeletének szaga nagyon jellegzetes, szúrós szag. Ha ezt nem érzi, akkor szinte biztos, hogy a nőstények jelölnek. Ivartalanított állat is jelölhet, ha úgy érzi, hogy nemkívánatos lények vannak a területén (másik macska, kutya vagy akár kisgyerek). Két nem ivartalanított kandúr nem jön ki egymással az esetek döntő többségében. Ha két kandúrt akarnak együtt tartani, akkor mindenképpen ivartalaníttassák őket az ivarérettség előtt (akár már most is). Amíg csak intenzív játék zajlik, abba nem kell beavatkozni, de amint agressziót tapasztalnak, akkor külön kell választani az állatokat.

Vissza a kérdésekhez