Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Állatorvos!

8 hónapos, ivartalanított nőstény cicát fogadtam örökbe egy menhelyről. A menhelyen elég távolságtartó volt velem, de mikor hazaértünk, 180 fokos fordulatot vett, és azóta nem hajlandó a látóteréből kiengedni. Kizárólag abban a légtérben hajlandó lenni, ahol én is vagyok, folyamatosan figyel, bújik, dorombol, nagyon édes.

Viszont ha elmegyek itthonról, keservesen sír. Felvettem diktafonra, hogy mit csinál. Olyan szívszaggatóan nyávog, amit nagyon nehéz elviselni, de főként a szomszédok miatt aggódom, hogy megunják. A cicát pedig iszonyúan sajnálom, mert biztos nagyon megviseli őt is.

Első nap elmentem 10 percre, azt végigsírta. Második nap először fél órára mentem el (abból 15 percet sírt), este pedig másfél órára (abból 9 percet sírt, de szakaszosan), ma szintén másfél órára mentem el (összesen 5 percet sírt, szintén szakaszokban). Tehát az adag csökken, ami jó jel, de nekem nagyon furcsa ez a sírás.

Még csak három napja van nálam, tehát túlaggódom a dolgot, ez tény.

A kérdésem az, hogy:
– A macskáknál meddig tart a szeparációs szorongás?
– Hogyan lehet őt erről a sírásról lenevelni?
– Elképzelhető, hogy ez soha nem szűnik meg? És akkor mit tegyek? Ez neki sem jó.

Mindent elolvastam a nyávogásról, alkalmazom a zéró toleranciát, nem engedek kihisztizni semmit. Ha velem van, nem is túl beszédes. Csak ha egyedül hagyom. Nagyon keservesen sír.

Ha nem vagyok itthon, a lakásnak csak egy részét használhatja. A nappaliba soha nem mehet be, a hálóba csak akkor, ha én is itthon vagyok. Ha egyedül van, a konyha, az előszoba és a wc az ő területe, ez együtt kb. 14 négyzetméter. Ez kevés neki?

Van játéka, saját fekhelye, mindene megvan, de valamiért mégsem úgy viselkedik, mint egy macska általában, hanem mint egy kötődési problémás ember. Halálra rémül, ha egyedül hagyom.

Sajnos sokat kell majd távol lennem, nem átlagos beosztásban dolgozom, ráadásul nincs kötött napirendem, amit megszokhatna. Van, hogy itthonról dolgozom, de van, hogy reggeltől késő éjszakáig nem vagyok itthon.

Mit tegyek, hogy neki is jó legyen, a szomszédok se őrüljenek bele a nyávogásba, és én is nyugodtan élhessem az életem?

Köszönöm,
Nutella

2015.08.05

Állatorvos

Az teljesen természetes dolog ,hogy 3 nap után a cica még izgatott. Sokszor hetek kellenek ahhoz, hogy egy cica megnyugodjon. Ő ráadásul menhelyről származik, így a múltja sem lehetett éppen kiegyensúlyozott. Semmit nem kell tennie, csak annyit, hogy sokat simogatja, jutalomfalatokat ad neki és egyszerűen hagyja megnyugodni, hogy az állat rájöjjön, hogy végre hazaért. Használhat Feliway sprayt és párologtatót, amelyek segítenek megnyugodni, mert nyugtató hatású feromont tartalmaznak. Az nem baj, ha arra az időre korlátozza az állat mozgásterét, amíg nincsen otton. Így ezt fogja megszokni. A párologtatót abba a helyiségbe tegye, ahol akkor tartózkodik a cica, amikor egyedül van. Szerintem örüljön neki, hogy egy ilyen kedves szociális cicát fogadott örökbe és nem olyat, aki félelmében az ágy alá bújik és hetekig elő sem jön, amikor ön is a szobában tartózkodik. Az nagyon jó jel, hogy a nyávogások időtartama csökkent már ilyen rövid idő alatt is. Ha a cica sokat van egyedül és a menhelyen más cicákkal volt együtt, akkor lehet, hogy az is hiányzik neki. Ne aggódjon, a leírás alapján jó úton haladnak, legyen nagyon türelmes.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem