Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Állatorvos! 4 hónapos kiscicánk székletében szombat reggel férget fedeztünk fel. (szobacicáról van szó, megkapta az oltásokat, mellé kétszer féreghajtást is) Még aznap elvittük orvoshoz, és Stonghold spot-on cseppet kapott. Ha jól tudom, ez a csepp egy hónapig védelmet nyújt. Akkor ez azt jelenti, hogy nem kell két hét múlva ismételni a féreghajtást? (több helyen olvastam, hogy ilyenkor a kikelt peték miatt két hét múlva érdemes egy újabb hajtást végezni) Másik kérdésem, hogy az orsóféreg az emberre mennyire veszélyes? Átbújtam a netet, és úgy olvastam, hogy elég súlyos következményei lehetnek, ha átterjed az emberre, megtelepszik az agyban, szemben, tüdőben pl. De elvileg ahhoz, hogy fertőző legyen, földes közeg kell neki és pár hét érési idő. Szóval elvileg közvetlenül az állattal való érintkezéstől nem lehet semmi baja az embernek, mert az éretlen pete nem fertőző. Ez igaz? Mert ugye a macska megnyalja a fenekét, utána mosakodik, aztán az ember megsimogatja, meg bejárja a lakást, hozzádörgöli magát mindenhez. És akkor hiába mosok állandóan kezet, ha utána bárhonnan össze lehet szedni. A takarítás sem megoldás, mert a cica ugyanúgy összejárkál mindent… És előfordul, hogy az ember nem rohan minden egyes kis simogatás után a fürdőbe kezet mosni. Akkor ott tölthetnénk a fél napot.
Válaszát előre is köszönöm! 🙂

2016.01.29

Állatorvos

Azért kell 2 hetente féreghajtani mindaddig, amíg a gyógyszer hatására ürül féreg, mert a tabletták csak a bélben lévő kifejlett férgeket pusztítják el, míg a zsigerekben vándorló lárvák ellen nem hatékonyak. A Stronghold csepp valóban 1 hónapon át hat és szintén a kifejlett férgek ellen hatékony. Érdemes lehet 1 hónap múlva Advocate cseppet tenni a cicára, mert az hatékony bizonyos lárvastádiumok ellen is. Folyamatosan figyeljék a cica székletét. Ha orsóféreg ürült a cicából, akkor elég, ha cseppeket kap, mert azok folyamatosan hatnak és visszafertőződés esetén is megölik a parazitákat, míg a tabletták csak a bélcsatornában aktuálisan jelenlévő férgeket pusztítják el. Jó készítmény még a Broadline csepp, ami galandférgek ellen is hatékony. Az orsóférgesség valóban veszélyezteti az embereket, de igaz, amit olvasott, hogy a friss bélsárral ürülő peték nem fertőzőek, kell 1-3 hét, amíg kialakul a fertőzőképes lárva, ami viszont a környezetben hónapokig túlél, vagyis az ember nem közvetlenül az állattól fertőződik. Ha a macskaalmot sűrűn takarítják és a környezetben nincsenek bélsár darabok, akkor nem valószínű, hogy fertőződtek. Az emberek homokozókból, kerti talajból, talajjal szennyezett élelmiszertől fertőződik leginkább. Vagyis az ember olyan helyeken fertőződik, ahol nem is gondol erre.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem