Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Állatorvos! Cicám 15 éves múlt. Az utóbbi időben rendszeresen kihányja a táplálékot. Jó étvággyal elfogyasztja a macskaeledelt, majd néhány óra múlva öklendezni kezd és kihányja. Korábban is előfordult, hogy a száraz eledelt kihányta, ekkor nem adtam neki néhány hétig, majd újra kezdtem. Mostanra csak a májkrémet és a teljesen pépes ételt bírja megemészteni. (Fogai már nincsenek, de a macska egyébként sem rágásra, hanem darabolásra használná…)

2011.04.20

Állatorvos
Ez egy olyan probléma, ami feltétlenül állatorvosi vizsgálatot igényel. Vizsgálat nélkül sajnos csak találgatni lehet. A hányás hátterében számos tényező állhat. Fontos lenne áttapintani a cica hasüregét, illetve szükséges lenne egy hasi ultrahang és/vagy egy natív, illetve kontrasztos röntgen vizsgálat. Sajnos idős cicáknál elég gyakran előfordulnak daganatos megbetegedések. A hasüregben növekvő daganat szűkítheti a bél üregét, ezáltal a szilárdabb táplálék már nem tud áthaladni, emiatt az állat kihányja azt. Egy ideig a pépes étel még probléma nélkül végighaladhat a bélcsatornán. Idős cicáknál már ritkábban fordul elő, hogy lenyelnek valamit (pl.: fonáldarab, apró labda), de a gyomor és bélcsatornában lévő idegentest is okozhat ilyen tüneteket. A hányás hátterében egyes szervek funkciózavara is állhat, amit vérvizsgálattal lehet kideríteni.
Vissza a kérdésekhez