Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Nő!

Cicák fertőző betegségének terjedésével kapcsolatban lenne kérdésem. Van egy ivartalanított kandúr cicát otthon, lakásban. Az utóbbi időben elég sok kóbor macskáról gondoskodom, etetem, simogatom őket. Időnként hozzám bújnak (nadrág, kabát), viszont félek, hogy így hazavihetek fertőző betegségeket (pl. FIP stb.). Elkaphatja esetleg a cicám ily módon ezeket a betegségeket. Ha jól tudom pl. nyál útján terjed, ezért ha esetleg a kóbor cica megnyálazza a nadrágom, utána az otthoni azt megszagolja, megnyalja, elkaphatja?

A minap az egyik kóbor cicát vittem ivartalanítani, aki valószínűleg FIp-es volt. A hordozó, amiben szállítottam olyan helyen maradt, ahol a saját cicámmal érintkezhetett kb. 3 órán keresztül. Nem voltam otthon, nem láttam, hogy szaglászta-e, de biztosra veszem. Félek, hogy elkaphatta a betegséget. Elkaphatja ilyen úton?

Ha igen, tehetek-e még most valamit, hogy megelőzzem ezt a halálos betegséget?

Rettegek, hogy hazavittem valamilyen betegséget, veszélyeztetve ezzel az otthoni cicámat. De ezek a kóborkák csak rám számíthatnak.

Mielőbbi megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

2016.04.03

Állatorvos

Kedves Gazdi!

Némileg igazat tudok adni az aggodalmának, mert a különböző fertőző betegségek (macskanátha, leukózis, macska AIDs stb.) nyállal illetve különböző testváladékokkal terjednek, melyet a ruha, cipő, skipper közvetíteni tud.

A FIP esetében más a helyzet. Coronavírus okozza, de ahhoz hogy a FIP betegséget kialakítsa MUTÁLÓDNIA kell az állatban. Ez 100 corona-fertőzött macskából mindössze 5-ben történik meg. Az ön otthoni cicája maximum a coronavirust tudja elkapni- ami vagy semmit nem fog okozna a cicában vagy enyhe hasmenést esetleg. Csak nagyon szerencsétlen esetben történik meg a mutáció és alakul ki a FIP betegség, leginkább 2 év alatti fiatal cicákban vagy 10 év feletti idősekben.

A többi fertőző macskabetegség ellen léteznek védőoltások, érdemes lenne beadatni az otthoni cicának ezeket.

Remélem tudtam segíteni.

Üdv

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem